Świeża,
słodka kukurydza to prawdziwy smak lata. Kto nie pamięta z
dzieciństwa plaż pełnych sprzedawców krzyczących donośnie:
"kukurydza gotowana"?! Podejrzewam, że większość z nas
była w stanie zrobić wiele, by ją zjeść z odrobiną masła i
soli.
Dla wszystkich smakoszy tego żółtego, soczystego zboża
przygotowałam słodko - pikantną zupę krem z kukurydzy z kuchni TEX - MEX. Łatwa w
przygotowaniu, smaczna i pożywna będzie idealnym daniem w czasie
gorących, letnich dni.
Potrzebujemy:
- 5 kolb kukurydzy (ewentualnie możemy użyć kukurydzy z puszki – ok. 2 szklanek lub, jeśli uda nam się znaleźć, kukurydzy mrożonej)
- 2 – 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu z kurczaka (oczywiście najsmaczniejszy i najzdrowszy jest ten zrobiony samodzielnie, ale ze względu na oszczędność czasu możemy użyć bulionu z koncentratu bądź z kostki)
- 3 – 4 łyżki śmietanki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypta chilli (w zależności od upodobania do mniej lub bardziej pikantnych smaków)
- starty ser cheddar
Przygotowanie:
1.
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren za pomocą noża. Nie jest to
trudne zadanie, ale pracochłonne i, niestety, powodujące bałagan
:)
2.
Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek. Wrzucamy obrane ziarna
kukurydzy i podsmażamy 4 -5 minut często mieszając, by zapobiec
przypaleniu.
3.
Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż
kukurydza zmięknie. W przypadku kukurydzy świeżej może to potrwać
30 – 40 minut, w przypadku kukurydzy z puszki – znacznie krócej.
4.
Kiedy kukurydza będzie już całkiem miękka, miksujemy całość
blenderem na gładko. Jeśli po zblendowaniu przeszkadzają nam
łupiny od kukurydzy, możemy zupę przetrzeć przez sito.
5.
Dolewamy śmietankę i przyprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku
według własnych upodobań.
6.
Zupę podajemy ze startym cheddarem. Dodatkowo możemy podać
chrupiące grzanki z odrobiną masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz