poniedziałek, 2 września 2013

bruschetta z pieczonymi pomidorami



Pomidory ze świeżą bazylią tworzą połączenie magiczne. Może właśnie dlatego, tak popularna stała się bruschetta z pomidorami i bazylią - włoska przekąska, która podbiła cały kulinarny świat i nie sposób znaleźć włoskiej restauracji, która by jej nie serwowała. Postanowiłam trochę stunningować to klasyczne włoskie danie i pomidory upiec. Wyszło super, przekonajcie się o tym sami!





 Składniki:
  • garść pomidorków koktajlowych lub kilka dużych dojrzałych pomidorów
  • 6 - 8 ząbków czosnku w łupinach
  • 3 - 4 liście laurowe
  • chlust dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kilka kromek chleba pełnoziarnistego lub np. ciabatta
  • mozzarella
  • liście bazylii

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Pomidory przekrajamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok pomidorów układamy ząbki czosnku i liście laurowe, a całość skrapiamy sporym chlustem oliwy z oliwek. Pieczemy pomidory około 15 minut.
2. Upieczone pomidory doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z grillowanymi, chrupiącymi grzankami, mozzarellą i świeżymi listkami bazylii.

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...