Zupy z kalafiora kojarzyły mi się dotychczas z mdłymi papkami bez smaku. Jednak w połączeniu z ostrym, bardzo aromatycznym serem stilton, kalafior nabiera MOCY! Zupa jest pyszna, pożywna i daje porządnego "kopa" w chłodny dzień. Przy okazji jest banalnie prosta do przygotowania! Polecam, spróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy:
- 1 duża cebula
- pół kostki masła
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 litr bulionu warzywnego (można go zastąpić bulionem z kurczaka)
- 200 g sera stilton (w razie problemów z kupnem stiltona, można go zastąpić gorgonzolą lub innym, ostrym serem z błękitną pleśnią)
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- pestki dyni do przybrania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i podzielony na małe różyczki kalafior.
2. Zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kalafior do miękkości.
3. Do miękkiego kalafiora dodajemy pokruszony ser stilton, śmietanę i miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (ser może się przypalić) doprawiamy zupę solą, białym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Możemy przecedzić zupę przez sito.
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważając przy tym, by ich nie przypalić.
5. Gotową, gorącą zupę podajemy z uprażonymi pestkami dyni i ewentualnie posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz