Szpinakowe
risotto z grillowanym pstrągiem to danie zaczerpnięte z kuchni
sycylijskiej. Smaczne i łatwe w przygotowaniu, choć dosyć
czasochłonne. Z resztą przygotowanie risotta idealnego zawsze
zajmuje trochę czasu. Nie zniechęcajcie się jednak, bo smak tego
dania jest obłędny i na pewno zachwyci niejednego.
Składniki:
przygotowanie
szpinaku:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
przygotowanie całego risotto:
- 400 g ryżu na risotto
- około litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- około 1/4 kostki masła
- 1 kieliszek (około 150 ml) białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- filet z pstrąga (lub innej ryby, którą akurat macie pod ręką np. łososia)
Przygotowanie:
1.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i podsmażamy około
minuty. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu aż wyparuje z niego cała
woda. Doprawiamy solą i pieprzem i drobno go siekamy, ale tak, by
było widać kawałki liści.
2.
Podgrzewamy bulion.
3.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1/4 kostki masła, dodajemy ryż i
zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy
przestawać go mieszać.
4.
Po chwili zacznie robić się szklisty. Wlewamy wówczas wino i
czekamy aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie
obłędny!
5.
W tym momencie dodajemy szpinak.
6.
Kiedy ryż i szpinak wchłoną wino, wlewamy chochlę bulionu i
zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy
kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą
poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut.
Powtarzamy go do czasu, aż ryż będzie miękki.
7.
W tym czasie możemy przygotować pstrąga. Doprawiamy go solą i
pieprzem i smażymy na grillowej patelni około 2 minuty z każdej
strony. Usmażoną rybę rozdzielamy na kawałki i zostawiamy na
talerzu, aż przyjdzie pora, by dodać go do ryżu.
8.
Gdy ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia,
doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy zimne masło. Dokładnie
mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To
najważniejsza część przygotowania risotta idealnego, bo w tym
czasie staje się ono kremowe i nabiera pełni smaku.
9.
Na koniec dodajemy kawałki pstrąga i natychmiast podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz