poniedziałek, 16 września 2013

cannelloni z brokułami i kalafiorem



Oglądałam jakiś czas temu jeden z programów Jamiego Olivera, w którym przygotowywał cannelloni kalafiorowo - brokułowe. Wyglądało zabójczo! Postanowiłam przygotować je w domu, lecz moja dobra, aczkolwiek krótka pamięć sprawiła, że musiałam improwizować. Mimo wszystko cannelloni wyszło pyszne. Nie wiem czy nie zgrzeszę, ale pokuszę się nawet o stwierdzenie, że lepsze niż klasyczne, z mięsnym ragu. Spróbujcie przygotować je w domu! I mimo, że sama nie jestem wielką fanką ani kalafiora ani brokuła, obiecuję wam, że NAPRAWDĘ WARTO!

Do cannelloni przygotowałam mix sałat z prostym winegretem (1 łyżeczka musztardy + 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny + 3 łyżki oliwy z oliwek + sól, pieprz, szczypta cukru).

PS. Wybierając formę do cannelloni, zwróćcie uwagę, by było na tyle duże, aby rurki zmieściły się ułożone ciasno w jednym poziomie. 


Składniki na 16 rurek:
  • rurki cannelloni
  • 1 kula mozzarelli
nadzienie:
  • 1 duży brokuł 
  • 1 średniej wielkości kalafior 
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 
  • 7 ząbków czosnku (wydaje się, że to bardzo dużo, ale potem prawie go nie poczujecie), posiekanych drobno 
  • 4 - 5 filecików anchois 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
sos pomidorowy:
  •  500 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • sól  
  • szczypta cukru
sos "biały:
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • duża garść świeżo startego parmezanu (można zastąpić np. grana padano) 
  • sól i świeżo mielony pieprz  
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy około 6 - 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku, zostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. Do głębokiej patelni lub garnka wlewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy posiekane fileciki anchois oraz tymianek i smażymy jeszcze minutę.
3. Podgotowane warzywa dodajemy do cebuli, dolewamy kilka łyżek wody, w której gotował się kalafior i brokuł i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając, co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając wodę z gotowania. Po około 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i gotujemy około 10 minut, aż płyn wyparuje.
4. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy wszystko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Do formy, w której będziemy piec cannelloni wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, posiekaną papryczką chilli i odrobiną cukru.
6. Biały sos to taki przekręt, by nie przygotowywać klasycznego beszamelu. Do śmietanki dodajemy dużą garść parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą świeżo mielonej gałki muszkatołowej.
7. Gdy masa kalafiorowo - brokułowa ostygnie możemy nadziewać rurki. Ja zrobiłam to szprycą cukierniczą, ale można to zrobić łyżeczką.
8. Nadziane rurki układamy ciasno w formie do zapiekania i polewamy białym sosem. Na wierzchu układamy kawałki porwanej mozzarelli.
9. Zapiekamy w temperaturze 190 st.C około 30 - 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...