środa, 11 września 2013

tarta ze śliwkami i migdałami





Nie będę zbyt długo rozwodzić się nad tym, jak smaczne są śliwki, jak wspaniale współgrają z migdałami. Powiem tylko jedno - ta tarta jest naprawdę pyszna!



Składniki:
 
ciasto:
  • 150 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
nadzienie:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • kropla ekstraktu migdałowego
  • około 900 g śliwek, umytych, wydrylowanych i przekrojonych na pół
  • około 50 g migdałów (do posypania)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta, które będzie musiało odpocząć w lodówce około pół godziny przed pieczeniem. Masło i mąkę ucieramy w misce, aż konsystencją zaczną przypominać okruchy. Dodajemy śmietanę (najpierw 3 łyżki) i ugniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Jeśli jest zbyt mokre, możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto zagniata się łatwo i trwa to dosłownie chwilę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. W czasie kiedy ciasto odpoczywa, rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C bez termoobiegu i przygotowujemy nadzienie.
3. Masło z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajka (po kolei) i ubijamy jeszcze chwilę, aż połączą się w jednolitą masę. Następnie dodajemy mielone migdały i ekstrakt migdałowy i wszystko mieszamy.
4. Formę do tarty smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Możemy lekko zawinąć brzegi ciasta, by ładniej wyglądały. Nadzienie wylewamy na ciasto, a na nim układamy gęsto (jak najbardziej) połówki śliwek.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut (wszystko zależy od waszych piekarników). 10 minut przed końcem pieczenia, ciasto posypujemy migdałami, by w piekarniku ładnie się zarumieniły ale nie spaliły.
6. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...