Pieczone
owoce to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych deserów, który
świetnie smakuje podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
Najlepiej sprawdzają się owoce z pestkami. Odpowiednio upieczone są
miękkie, ale nie przypominają papki. Idealnie pasują morele,
brzoskwinie, śliwki lub nektaryny. Delikatnie
zarumienione, pachnące, podane z gęstą kwaśną śmietaną stają
się prawdziwym rajem dla podniebienia, a zapach cynamonu, wanilii i
rumu roznoszący się po całym domu jest niebiański.
Pieczone
owoce z gorącą, chrupiącą grzanką i łyżką gęstego jogurtu
naturalnego świetnie sprawdzą się także jako śniadanie lub
lunch!
Potrzebujemy:
- 2 brzoskwinie
- 2 nektaryny
- 4 morele
- 4 śliwki
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (cukier robię sama, jest smaczniejszy, zdrowszy, bo nie zawiera sztucznej syntetycznie produkowanej waniliny, która co prawda nie jest trująca, ale pachnie zupełnie inaczej niż prawdziwa wanilia i tak naprawdę z wanilią nie ma nic wspólnego – sposób na domowej roboty cukier waniliowy poniżej)
- 2 – 3 łyżki rumu (opcjonalnie – bez rumu)
- gęsta, kwaśna śmietana
Cukier
waniliowy:
- 250 g białego cukru
- 1 laska wanilii
Laskę
wanilii przekrajamy wzdłuż i razem z cukrem miksujemy. Całość
przesiewamy przez sitko. To, co zostanie na sitku, miksujemy
ponownie. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Laska wanilii nie
należy do najtańszych, więc „wyciśnijmy” z niej, ile się da.
Przesiany cukier przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Przygotowanie owoców:
1.
Owoce przekrajamy na pół, pozbywamy się pestek.
2.
Wkładamy połówki moreli, brzoskwiń, nektarynek czy śliwek do
żaroodpornego naczynia.
3.
Laskę cynamonu przełamujemy na pół i wkładamy do naczynia.
Wszystko posypujemy cukrem waniliowym, polewamy rumem.
4.
Owoce pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15 – 20 minut.
5.
Podajemy owoce z łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz