piątek, 20 września 2013

zapiekane naleśniki ze szpinakiem i grecką fetą



Nie będę ukrywać, nie przepadam za naleśnikami. Szczególnie nie lubię słodkich (no może poza francuskimi "crepsami" gdzieś pod wieżą Eiffla). Naleśniki na słono także nie są moim "numerem jeden", jednak te, które tutaj wam pokazuję są naprawdę smaczne i przypadną do gustu nawet nawet tym, którzy - taka jak ja - z reguły naleśników nie jadają.



Potrzebujemy:

Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • około 1 szklanka wody 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki oliwy 
  • szczypta soli oraz szczypta świeżo mielonego pieprzu
Farsz (na około 8 naleśników):
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 
  • 200 g greckiej fety (z mleka owczego lub mieszanego owczo - koziego) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta cukru 
  • garść świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce. Dobrze rozgrzewamy patelnię (przed nagrzaniem możecie ją delikatnie przetrzeć tłuszczem). Chochlą do zupy wylewamy na patelnię porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
3. Na patelnię wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu do czasu aż się rozmrozi, a następnie porządnie odparuje. Może to potrwać nawet 10 - 15 minut, więc uzbrojcie się w cierpliwość, bo zbyt mokry szpinak sprawi, że naleśniki namokną i będą się  rozpadać.
4. Do odparowanego szpinaku dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Uwaga, bo feta jest słona!
5. Naleśniki nadziewamy porcją szpinaku z fetą, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Na naleśniki wylewamy pomidory, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Na wierzch wysypujemy garść startego parmezanu.
7. Naleśniki pieczemy 30 minut!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...