Nie
będę ukrywać, nie przepadam za naleśnikami. Szczególnie nie
lubię słodkich (no może poza francuskimi "crepsami"
gdzieś pod wieżą Eiffla). Naleśniki na słono także nie są moim
"numerem jeden", jednak te, które tutaj wam pokazuję są
naprawdę smaczne i przypadną do gustu nawet nawet tym, którzy -
taka jak ja - z reguły naleśników nie jadają.
Potrzebujemy:
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka
- około 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli oraz szczypta świeżo mielonego pieprzu
Farsz
(na około 8 naleśników):
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 200 g greckiej fety (z mleka owczego lub mieszanego owczo - koziego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
- garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce. Dobrze
rozgrzewamy patelnię (przed nagrzaniem możecie ją delikatnie
przetrzeć tłuszczem). Chochlą do zupy wylewamy na patelnię porcję
ciasta i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
3.
Na patelnię wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu do czasu aż
się rozmrozi, a następnie porządnie odparuje. Może to potrwać
nawet 10 - 15 minut, więc uzbrojcie się w cierpliwość, bo zbyt
mokry szpinak sprawi, że naleśniki namokną i będą się
rozpadać.
4.
Do odparowanego szpinaku dodajemy masło i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
Wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy pokruszoną fetę i
doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Uwaga, bo feta jest
słona!
5.
Naleśniki nadziewamy porcją szpinaku z fetą, zawijamy jak krokiety
i układamy w naczyniu żaroodpornym.
6.
Na naleśniki wylewamy pomidory, posypujemy posiekanym ząbkiem
czosnku, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Na wierzch wysypujemy
garść startego parmezanu.
7.
Naleśniki pieczemy 30 minut!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz