czwartek, 5 września 2013

ekspresowe chicken curry




Moja wersja curry jest naprawdę szybka i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich. Wystarczy tylko kilka specyficznych składników - pasty curry (w zależności od upodobań: łagodnej zielonej, która wcale nie jest super łagodna lub np. pikantnej czerwonej, która naprawdę jest extra hot!), mleka kokosowego i imbiru, a curry może być gotowe w około 30 minut. 



Możemy przyrządzić także wegetariańską wersję curry. Procedura przygotowywania właściwie niczym się nie różni od tego z kurczakiem. Z tym, że zamiast mięsa możemy wykorzystać kalafior lub brokuły (również mrożone). Po prostu pod koniec gotowania, razem z groszkiem dodajemy ulubione warzywa i dusimy pod przykryciem około 10 minut aż zmiękną. 




Porcja dla 4 głodnych osób: 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (nie oliwy z oliwek)
  • 2 pokrojone cebule, posiekane w drobną kostkę 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę lub startego na tarce o małych oczkach 
  • 1 cm korzenia imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki zielonej pasty curry (zielona pasta jest najłagodniejsza, czerwona – najostrzejsza; ale uwaga – jeśli ktoś lubi bardzo ostre smaki, niech użyje pasty żółtej lub czerwonej, lub jeśli robi curry z zielonej – niech wkroi kawałek papryczki chilli)
  • 2 piersi z kurczaka pokrojonych w dużą (ok. 2 cm x 2 cm) kostkę
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 150 ml bulionu drobiowego (z kostki bądź koncentratu)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 
  • 1 ½ szklanki mrożonego groszku cukrowego (opcjonalnie zielonej fasolki szparagowej)


Przygotowanie:


1. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 2 – 3 minuty. Pod wpływem temperatury, wszystkie składniki pasty wydobywają swoje aromaty, więc niezwykle istotne jest porządne podgrzanie pasty.
2. Do pasty wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3 – 4 minuty, następnie dodajemy czosnek i imbir i jeszcze minutę podsmażamy.
3. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut. Dolewamy mleko kokosowe, bulion i sos rybny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż połowa płynu wyparuje.
4. Gdy płyn zredukuje się o połowę dodajemy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem około 10 – 15 minut. Warzywa muszą pozostać al dente.
5. Po tym czasie nasze curry jest gotowe!
Curry podajemy z ryżem basmati lub z indyjskimi chlebkami, które można bez problemu kupić w sklepach z żywnością ze wszystkich stron świata. Całą potrawę możemy przyprawić posiekanymi świeżymi liskami kolendry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...