Lubię
potrawy w azjatyckim stylu. Pikantne i orzeźwiające.
Sałatka
z warzyw ugotowanych al dente z dodatkiem zdrowego, pełnoziarnistego
makaronu soba i ostrego sosu z pasty tom yum będzie idealnym daniem
na lunch, obiad a nawet kolację w upalny dzień. Wiem, co mówię. W
dniu, kiedy ją przygotowywałam termometr wskazywał prawie 40 st.
C!!!
- garść zielonej fasolki szparagowej
- garść groszku cukrowego
- kilka różyczek brokuła
- 1 duża, młoda marchewka lub dwie mniejsze
- szczypiorek
- około 100 g pełnoziarnistego makaronu soba (kupicie go w sklepie z produktami z różnych stron świata)
- polędwiczka z indyka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól
- 2 łyżeczki pasty tom yum (pastę bez problemu możecie kupić w sklepach z produktami azjatyckimi)
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Nie solimy jej
(sól jest w składzie makaronu). Wrzucamy makaron. Zmniejszamy ogień
i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy makaron na sitku i przelewamy
zimną wodą. Zostawiamy makaron na sitku, by makaron porządnie
odciekł, a w tym czasie przygotowujemy warzywa i mięso.
2.
Umytą i osuszoną pierś z indyka kroimy na plastry szerokości
około 1/2 cm, doprawiamy solą i smażymy na łyżce oliwy (na dość
dużym ogniu) z dwóch stron na złoty kolor.
3.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Doprawiamy ją czubatą łyżeczką
soli.
4.
Umytą fasolkę szparagową i groszek kroimy na mniejsze kawałki
(najlepiej na pół). Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw
tniemy na cienkie, długie plasterki. Różyczki brokuła kroimy na
mniejsze kawałki.
5.
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy najpierw fasolkę i groszek. Po
około minucie dorzucamy brokuła, a po kolejnej minucie - marchewkę.
Chodzi o to, by ugotować warzywa całkowicie al dente. Po
maksymalnie 4 minutach odcedzamy warzywa na durszlaku i od razu
przelewamy obficie bardzo zimną wodą. Chodzi o to, by warzywa pod
wpływem swojej temperatury już nie miękły. Dodatkowo zimna woda
spowoduje, że warzywa nie stracą swojego pięknego, świeżego
koloru. Acha! Jeszcze jedna uwaga! Gotujemy warzywa w garnku bez
przykrycia! (inaczej stracą kolor!) Zostawiamy warzywa do
odcieknięcia.
5.
Czas na przygotowanie sosu. Wszystkie składniki mieszamy w misce na
gładką emulsję.
6.
Do dużej miski wrzucamy makaron i odcedzone warzywa. Polewamy
wszystko sosem i porządnie mieszamy.
7.
Na talerzu układamy porcję sałatki, kilka kawałków indyka i
posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz