niedziela, 8 września 2013

chrupiąca sałatka z makaronem soba, indykiem i sosem tom yum



Lubię potrawy w azjatyckim stylu. Pikantne i orzeźwiające. 

Sałatka z warzyw ugotowanych al dente z dodatkiem zdrowego, pełnoziarnistego makaronu soba i ostrego sosu z pasty tom yum będzie idealnym daniem na lunch, obiad a nawet kolację w upalny dzień. Wiem, co mówię. W dniu, kiedy ją przygotowywałam termometr wskazywał prawie 40 st. C!!!


Potrzebujemy: 
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  •  garść groszku cukrowego 
  • kilka różyczek brokuła 
  • 1 duża, młoda marchewka lub dwie mniejsze 
  • szczypiorek 
  • około 100 g pełnoziarnistego makaronu soba (kupicie go w sklepie z produktami z różnych stron świata) 
  • polędwiczka z indyka 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • sól
na sos: 
  • 2 łyżeczki pasty tom yum (pastę bez problemu możecie kupić w sklepach z produktami azjatyckimi) 
  • 1,5 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Nie solimy jej (sól jest w składzie makaronu). Wrzucamy makaron. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy makaron na sitku i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy makaron na sitku, by makaron porządnie odciekł, a w tym czasie przygotowujemy warzywa i mięso.
2. Umytą i osuszoną pierś z indyka kroimy na plastry szerokości około 1/2 cm, doprawiamy solą i smażymy na łyżce oliwy (na dość dużym ogniu) z dwóch stron na złoty kolor.
3. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Doprawiamy ją czubatą łyżeczką soli. 
4. Umytą fasolkę szparagową i groszek kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej na pół). Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na cienkie, długie plasterki. Różyczki brokuła kroimy na mniejsze kawałki.
5. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy najpierw fasolkę i groszek. Po około minucie dorzucamy brokuła, a po kolejnej minucie - marchewkę. Chodzi o to, by ugotować warzywa całkowicie al dente. Po maksymalnie 4 minutach odcedzamy warzywa na durszlaku i od razu przelewamy obficie bardzo zimną wodą. Chodzi o to, by warzywa pod wpływem swojej temperatury już nie miękły. Dodatkowo zimna woda spowoduje, że warzywa nie stracą swojego pięknego, świeżego koloru. Acha! Jeszcze jedna uwaga! Gotujemy warzywa w garnku bez przykrycia! (inaczej stracą kolor!) Zostawiamy warzywa do odcieknięcia.
5. Czas na przygotowanie sosu. Wszystkie składniki mieszamy w misce na gładką emulsję.
6. Do dużej miski wrzucamy makaron i odcedzone warzywa. Polewamy wszystko sosem i porządnie mieszamy. 
7. Na talerzu układamy porcję sałatki, kilka kawałków indyka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!!!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...