Tarta
czekoladowa z agrestem to kolejny sposób na wykorzystanie tych
pysznych, aczkolwiek ze względu na swój lekko kwaskowaty, winny
smak dosyć "trudnych w użyciu" owoców. Słodki krem czekoladowy
świetnie współgra z lekko kwaśnymi kulkami agrestu. Spróbujcie
koniecznie!
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 180 g masła
- 2 duże jajka + 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- około 300 g agrestu, umytego i bez szypułek
Przygotowanie:
1.
Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia
(najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem
schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut.
2.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
3.
Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a
następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego
klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie
przykryć całe wnętrze formy.
4.
Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5.
Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię i
zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
6.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę razem z masłem
rozpuszczamy w naczyniu ustawionym w garnku z wrzącą wodą.
Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
7.
Cukier, jajka i żółtka ucieramy mikserem (na wysokich obrotach) na
gładką, jasną i puszystą masę. Stopniowo, cały czas mieszając
wlewamy roztopioną czekoladę.
8.
Gotowy krem przekładamy do formy z podpieczonym ciastem.
9.
Agrest układamy na kremie czekoladowym i lekko przyciskamy.
10.
Tartę pieczemy jeszcze około 15 minut aż krem czekoladowy stężeje.
11.
Tartę podajemy przestudzoną do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz