poniedziałek, 9 września 2013

tarta czekoladowa z agrestem



Tarta czekoladowa z agrestem to kolejny sposób na wykorzystanie tych pysznych, aczkolwiek ze względu na swój lekko kwaskowaty, winny smak dosyć "trudnych w użyciu" owoców. Słodki krem czekoladowy świetnie współgra z lekko kwaśnymi kulkami agrestu. Spróbujcie koniecznie!


Potrzebujemy: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 400 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 
  • 180 g masła 
  • 2 duże jajka + 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru 
  • około 300 g agrestu, umytego i bez szypułek

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia (najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut. 
2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. 
 
3. Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie przykryć całe wnętrze formy.
4.  Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5. Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
6. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w naczyniu ustawionym w garnku z wrzącą wodą. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
7. Cukier, jajka i żółtka ucieramy mikserem (na wysokich obrotach) na gładką, jasną i puszystą masę. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy roztopioną czekoladę.
8. Gotowy krem przekładamy do formy z podpieczonym ciastem.
9. Agrest układamy na kremie czekoladowym i lekko przyciskamy.
10. Tartę pieczemy jeszcze około 15 minut aż krem czekoladowy stężeje.
11. Tartę podajemy przestudzoną do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...