czwartek, 5 września 2013

ciasto z owocami lata




Lubię piec ciasta, chociaż z reguły mi nie wychodzą :) Dlatego najistotniejsze jest to, by były to ciasta z przepisów "nie do zepsucia". Jednym z takich jest okrągły placek z owocami lata. Ja wykorzystałam miks moich ulubionych: porzeczek, malin, borówek, śliwek i agrestu. Ale równie dobrze możecie użyć np. tylko porzeczek i też będzie super! Gotowanie jest przecież sztuką improwizacji i z reguły najlepsze efekty uzyskuje się wtedy, gdy coś się "przekręci".


Potrzebujemy: 
  • 4 jajka 
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • garść owoców (porzeczki, kilka śliwek, maliny, agrest, borówki amerykańskie)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik bez termoobiegu do temp. 180 st. C.
2. Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei żółtka i ekstrakt waniliowy. Następnie zwalniamy obroty i niewielkim strumieniem wlewamy olej. Na sam koniec wsypujemy w dwóch, trzech turach przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy jeszcze chwilę.
3. Okrągłą blaszkę lub naczynie do tart smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Umyte i osuszone owoce układamy na cieście w sposób i na kształt, jaki sobie tylko chcemy i lekko dociskamy.
4. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 - 50 minut. Najlepiej po około 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Z wierzchu musi się ładnie zarumienić.
5. Gorące ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie zimne posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...