Lubię
piec ciasta, chociaż z reguły mi nie wychodzą :) Dlatego
najistotniejsze jest to, by były to ciasta z przepisów "nie do
zepsucia". Jednym z takich jest okrągły placek z owocami lata.
Ja wykorzystałam miks moich ulubionych: porzeczek, malin, borówek,
śliwek i agrestu. Ale równie dobrze możecie użyć np. tylko
porzeczek i też będzie super! Gotowanie jest przecież sztuką
improwizacji i z reguły najlepsze efekty uzyskuje się wtedy, gdy
coś się "przekręci".
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść owoców (porzeczki, kilka śliwek, maliny, agrest, borówki amerykańskie)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik bez termoobiegu do temp. 180 st. C.
2.
Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ciągle mieszając
dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając
miksowania dodajemy po kolei żółtka i ekstrakt waniliowy.
Następnie zwalniamy obroty i niewielkim strumieniem wlewamy olej. Na
sam koniec wsypujemy w dwóch, trzech turach przesianą mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy jeszcze chwilę.
3.
Okrągłą blaszkę lub naczynie do tart smarujemy odrobiną oleju.
Wylewamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Umyte i osuszone
owoce układamy na cieście w sposób i na kształt, jaki sobie tylko
chcemy i lekko dociskamy.
4.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 - 50 minut.
Najlepiej po około 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest
upieczone. Z wierzchu musi się ładnie zarumienić.
5.
Gorące ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie zimne
posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz