Uwielbiam
gołąbki! Te klasyczne z mięsem i ryżem, z kaszą gryczaną, z
ziemniakami. Wszystkie! A ponieważ uwielbiam też kaszę pęczak,
przygotowałam dzisiaj wegetariańskie gołąbki z pęczakiem i górą
warzyw.
Potrzebujemy:
- liście młodej kapusty
- 200 g kaszy pęczak, ugotowanej według wskazówek z opakowania
- 2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
- 1 nieduża cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 kalarepy, startej na tarce o grubych oczkach
- kilka różyczek kalafiora, podzielonych na małe kawałki
- kilka różyczek brokuła, podzielonych na małe kawałki
- 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1/3 szklanki fasolki szparagowej, pociętej na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kilka listków świeżego tymianku (lub w ostateczności suszonego)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę rozdzielamy na liście i sparzamy we wrzątku przez 3 - 4 minuty. Liście uszkodzone, z których nie "złożymy" gołąbków przydadzą nam się do wyłożenia naczynia.
2.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę,
marchewkę i kalarepę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy
różyczki kalafiora, brokuła, groszek i fasolkę i podsmażamy
całość jeszcze 2 - 3 minuty.
3.
Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi warzywami i doprawiamy
porządnie solą, pieprzem i tymiankiem. Farsz układamy na
sparzonych liściach. Zawijamy boki liści do środka, następnie
cały liść zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z każdym
gołąbkiem.
4.
Naczynie żaroodporne wyścielamy uszkodzonymi liśćmi kapusty.
Gołąbki układamy w naczyniu, dolewamy do niego gorącej wody do
około 1/3 wysokości naczynia, przykrywamy pokrywką lub folią
aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na
około 1 godzinę.
5.
W tym czasie możemy przygotować sos do gołąbków. Dzisiaj do
wyboru: POMIDOROWY lub ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW!
Błyskawiczny sos pomidorowy
Składniki:
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz oraz - jeśli macie ochotę - odrobina chilli
Przygotowanie:
Na
patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3
- 4 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i
ewentualnie odrobiną chilli. Gotowe! Prawda, że proste?!
Składniki:
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- duża garść świeżych grzybów (ja użyłam kilku boczniaków, grzybów portobelo i kilku mrożonych prawdziwków)
- chlust śmietanki kremówki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- + opcjonalnie chlust białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1.
Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu oliwę. Gdy będzie już
naprawdę gorąca wrzucamy pokrojone w duże kawałki grzyby. Ważne
jest to, by ogień był naprawdę duży, a patelnia diabelnie gorąca.
W przeciwnym wypadku grzyby się uduszą i puszczą za dużo wody, a
nam chodzi o to, by się podsmażyły i ładnie zarumieniły.
2.
Gdy grzyby będą już lekko brązowe, zmniejszamy ogień pod
patelnią i dodajemy cebulę i czosnek i dusimy wszystko około 5
minut, co jakiś czas mieszając.
3.
Po kilku minutach ponownie zwiększamy ogień i wlewamy na patelnię.
Czekamy około 2 minuty aż alkohol wyparuje. Wlewamy śmietankę,
doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około minutę. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz