środa, 18 września 2013

wegetariańskie gołąbki z kaszą pęczak



Uwielbiam gołąbki! Te klasyczne z mięsem i ryżem, z kaszą gryczaną, z ziemniakami. Wszystkie! A ponieważ uwielbiam też kaszę pęczak, przygotowałam dzisiaj wegetariańskie gołąbki z pęczakiem i górą warzyw.


Potrzebujemy:
  • liście młodej kapusty 
  • 200 g kaszy pęczak, ugotowanej według wskazówek z opakowania 
  • 2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach 
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w kostkę 
  • 1/2 kalarepy, startej na tarce o grubych oczkach 
  • kilka różyczek kalafiora, podzielonych na małe kawałki 
  • kilka różyczek brokuła, podzielonych na małe kawałki 
  • 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku 
  • 1/3 szklanki fasolki szparagowej, pociętej na kawałki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz 
  • kilka listków świeżego tymianku (lub w ostateczności suszonego)

Przygotowanie:

1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę rozdzielamy na liście i sparzamy we wrzątku przez 3 - 4 minuty. Liście uszkodzone, z których nie "złożymy" gołąbków przydadzą nam się do wyłożenia naczynia.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchewkę i kalarepę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy różyczki kalafiora, brokuła, groszek i fasolkę i podsmażamy całość jeszcze 2 - 3 minuty.
3. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi warzywami i doprawiamy porządnie solą, pieprzem i tymiankiem. Farsz układamy na sparzonych liściach. Zawijamy boki liści do środka, następnie cały liść zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z każdym gołąbkiem.
4. Naczynie żaroodporne wyścielamy uszkodzonymi liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu, dolewamy do niego gorącej wody do około 1/3 wysokości naczynia, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 1 godzinę.
5. W tym czasie możemy przygotować sos do gołąbków. Dzisiaj do wyboru: POMIDOROWY lub ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW!




Błyskawiczny sos pomidorowy


Składniki:  
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, świeżo mielony pieprz oraz - jeśli macie ochotę - odrobina chilli

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 - 4 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną chilli. Gotowe! Prawda, że proste?!




Sos ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • duża garść świeżych grzybów (ja użyłam kilku boczniaków, grzybów portobelo i kilku mrożonych prawdziwków) 
  • chlust śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • + opcjonalnie chlust białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu oliwę. Gdy będzie już naprawdę gorąca wrzucamy pokrojone w duże kawałki grzyby. Ważne jest to, by ogień był naprawdę duży, a patelnia diabelnie gorąca. W przeciwnym wypadku grzyby się uduszą i puszczą za dużo wody, a nam chodzi o to, by się podsmażyły i ładnie zarumieniły.
2. Gdy grzyby będą już lekko brązowe, zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy cebulę i czosnek i dusimy wszystko około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Po kilku minutach ponownie zwiększamy ogień i wlewamy na patelnię. Czekamy około 2 minuty aż alkohol wyparuje. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około minutę. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...