O
quichach pisałam ostatnio, więc teraz bez zbędnych ceregieli,
zapraszam do gotowania!
Potrzebujemy:
- 2 łyżki masła
- 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone w plasterki wzdłuż swojej długości
- 1/2 szklanki pesto (pesto można zrobić samodzielnie lub użyć tego ze słoika, byleby był dobrej jakości)
- 120 g świeżo startego parmezanu
- 3 duże jajka
- 250 ml gęstej śmietany kremówki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia
(najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem
schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut.
2.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
3.
Po wyjęciu z lodówki, należy przykryć ciasto folią aluminiową,
a następnie obciążyć ziarnami fasoli. Ja używam do tego
klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie
przykryć całe wnętrze formy.
4.
Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5.
Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię,
zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut
na złoty kolor.
6.
Zostawiamy ciasto do ostygnięcia i zabieramy się za cukinie.
7.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy cukinie (najlepiej partiami)
póki nie zmięknie (około 3 minut z każdej strony). Usmażone
cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu.
8.
Na podpieczonym spodzie układamy kolejno cukinie, pesto i parmezan.
9.
Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Masę
wylewamy na cukinie i ser.
10.
Pieczemy 30 - 35 minut - masa powinna się ściąć.
11.
Quiche z cukinią i pesto można podawać zarówno na gorąco, jak i
schłodzony do temperatury pokojowej.
Bon
appétit!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz