piątek, 27 września 2013

quiche z cukinią i bazyliowym pesto



O quichach pisałam ostatnio, więc teraz bez zbędnych ceregieli, zapraszam do gotowania!


Potrzebujemy:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone w plasterki wzdłuż swojej długości 
  • 1/2 szklanki pesto (pesto można zrobić samodzielnie lub użyć tego ze słoika, byleby był dobrej jakości) 
  • 120 g świeżo startego parmezanu 
  • 3 duże jajka 
  • 250 ml gęstej śmietany kremówki 
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia (najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut. 
2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. 
 
3. Po wyjęciu z lodówki, należy przykryć ciasto folią aluminiową, a następnie obciążyć ziarnami fasoli. Ja używam do tego klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie przykryć całe wnętrze formy.
4. Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5. Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię, zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.
6. Zostawiamy ciasto do ostygnięcia i zabieramy się za cukinie.
7. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cukinie (najlepiej partiami) póki nie zmięknie (około 3 minut z każdej strony). Usmażone cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Na podpieczonym spodzie układamy kolejno cukinie, pesto i parmezan.
9. Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na cukinie i ser. 
10. Pieczemy 30 - 35 minut - masa powinna się ściąć.
11. Quiche z cukinią i pesto można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzony do temperatury pokojowej.

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...