Kolejna
odsłona słodkich babeczek. Tym razem w wersji z lukrem.
Przedstawiam babeczki z zieloną herbatą i borówkami oraz domowym
lukrem herbaciano - waniliowym! Smacznego!
Potrzebujemy:
na
babeczki:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g brązowego cukru
- 100 ml mleka
- 4 łyżeczki liści zielonej herbaty
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek
na
lukier i przybranie:
- 50 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki liści zielonej herbaty
- 1 łyżeczka masła
- ok 200 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- kropelka zielonego lub jakiegokolwiek innego barwnika spożywczego (opcjonalnie - jeśli go nie macie, nic się nie stanie)
- garść borówek do dekoracji
Przygotowanie:
1.
Mleko zagotowujemy, zalewamy nim liście zielonej herbaty i
odstawiamy na około 30 minut.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
3.
W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę.
Po chwili dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie
dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dalej wszystko miksujemy. Na
koniec mleko przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się liści,
wlewamy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Do ciasta wsypujemy
borówki i mieszamy wszystko razem bardzo delikatnie, by nie
uszkodzić struktury owoców.
4.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po
około łyżce ciasta.
5.
Babeczki pieczemy 15 - 18 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone
odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
6.
Czas na przygotowanie lukru. Liście herbaty zalewamy wrzątkiem na 5
minut, po czym przelewamy napar przez sitko.
7.
Do ciepłego naparu dodajemy masło i ekstrakt waniliowy i mieszamy,
aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy
przesiany cukier puder i cały czas mieszamy, aż masa nabierze
konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy kropelkę
zielonego barwnika spożywczego i mieszamy.
8.
Całkowicie ostudzone babeczki dekorujemy lukrem oraz ozdabiamy
kilkoma borówkami. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz