wtorek, 24 września 2013

babeczki z zieloną herbatą i borówkami z domowym lukrem herbaciano - waniliowym



Kolejna odsłona słodkich babeczek. Tym razem w wersji z lukrem. Przedstawiam babeczki z zieloną herbatą i borówkami oraz domowym lukrem herbaciano - waniliowym! Smacznego!


Potrzebujemy:

na babeczki: 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 125 g brązowego cukru 
  • 100 ml mleka 
  • 4 łyżeczki liści zielonej herbaty 
  • 2 jajka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g borówek
na lukier i przybranie:
  • 50 ml wrzącej wody 
  • 2 łyżeczki liści zielonej herbaty 
  • 1 łyżeczka masła 
  • ok 200 g cukru pudru 
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego 
  • kropelka zielonego lub jakiegokolwiek innego barwnika spożywczego (opcjonalnie - jeśli go nie macie, nic się nie stanie) 
  • garść borówek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim liście zielonej herbaty i odstawiamy na około 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
3. W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę. Po chwili dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dalej wszystko miksujemy. Na koniec mleko przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się liści, wlewamy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Do ciasta wsypujemy borówki i mieszamy wszystko razem bardzo delikatnie, by nie uszkodzić struktury owoców.
4. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po około łyżce ciasta.
5. Babeczki pieczemy 15 - 18 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
6. Czas na przygotowanie lukru. Liście herbaty zalewamy wrzątkiem na 5 minut, po czym przelewamy napar przez sitko.
7. Do ciepłego naparu dodajemy masło i ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy kropelkę zielonego barwnika spożywczego i mieszamy.
8. Całkowicie ostudzone babeczki dekorujemy lukrem oraz ozdabiamy kilkoma borówkami. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...