Snickers cupcakes to kolejna odsłona babeczek, które wyszły spod moich rąk w szyszkinowej kuchni. Pyszne, słodko - słone babeczki z orzechami są strzałem w dziesiątkę i naprawdę smakują rewelacyjnie! Przy okazji obłędnie się prezentują i na pewno zachwycą wszystkich waszych gości! Albo domowników!
Składniki na 12 babeczek:
- 100 g masła
- 45 g miodu
- 75 g gorzkiej czekolady
- 3 batoniki snickers
- 3 jajka
- 60 g cukru brązowego
- 100 g mielonych orzechów arachidowych
- 60 g mąki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
+ do przybrania:
- gotowa masa kajmakowa (mała puszka)
- szczypta soli
- orzechy arachidowe i 1 batonik snickers pokrojony na kawałki
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem i czekoladą oraz posiekanymi dwoma batonikami snickers. Cały czas mieszamy, by nam się nic nie przypaliło. Rozpuszczoną masę pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem i czekoladą oraz posiekanymi dwoma batonikami snickers. Cały czas mieszamy, by nam się nic nie przypaliło. Rozpuszczoną masę pozostawiamy do wystygnięcia.
3. Pozostały 1
batonik kroimy na małe kawałki.
4. Wszystkie składniki suche: mąkę razem z solą i
proszkiem do pieczenia mieszamy w jednej misce z mielonymi orzechami.
5. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na
puszysty, prawie biały krem.
6. Cały czas ubijając, powoli wlewamy do jajek przestudzoną miksturę czekoladową. Następnie wsypujemy wszystkie suche składniki i jeszcze raz mieszamy.
7. Na końcu dodajemy do ciasta posiekanego jednego snickersa i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
8. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Pieczemy babeczki około 15 - 18 minut. Po 15 minutach należy sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy babeczki się upiekły. Jeśli tak, wyciągamy je na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie, pieczemy jeszcze kilka minut.
9. Przestudzone babeczki dekorujemy masą kajmakową (którą trzeba chwilę wcześniej lekko podgrzać, by stała się bardziej płynna i lekko doprawić solą), kilkoma orzechami i kawałkiem snickersa. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz