czwartek, 12 września 2013

snickers cupcakes



Snickers cupcakes to kolejna odsłona babeczek, które wyszły spod moich rąk w szyszkinowej kuchni. Pyszne, słodko - słone babeczki z orzechami są strzałem w dziesiątkę i naprawdę smakują rewelacyjnie! Przy okazji obłędnie się prezentują i na pewno zachwycą wszystkich waszych gości! Albo domowników!


Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g masła 
  • 45 g miodu 
  • 75 g gorzkiej czekolady 
  • 3 batoniki snickers 
  • 3 jajka 
  • 60 g cukru brązowego
  • 100 g mielonych orzechów arachidowych 
  • 60 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
+ do przybrania:
  • gotowa masa kajmakowa (mała puszka)
  • szczypta soli
  • orzechy arachidowe i 1 batonik snickers pokrojony na kawałki

Przygotowanie:
    
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.

2. Na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem i czekoladą oraz posiekanymi dwoma batonikami snickers. Cały czas mieszamy, by nam się nic nie przypaliło. Rozpuszczoną masę pozostawiamy do wystygnięcia.

3. Pozostały 1 batonik kroimy na małe kawałki.
4. Wszystkie składniki suche: mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy w jednej misce z mielonymi orzechami. 
 
5. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, prawie biały krem.
6. Cały czas ubijając, powoli wlewamy do jajek przestudzoną miksturę czekoladową. Następnie wsypujemy wszystkie suche składniki i jeszcze raz mieszamy.
7. Na końcu dodajemy do ciasta posiekanego jednego snickersa i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
8. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Pieczemy babeczki około 15 - 18 minut. Po 15 minutach należy sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy babeczki się upiekły. Jeśli tak, wyciągamy je na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie, pieczemy jeszcze kilka minut.
9. Przestudzone babeczki dekorujemy masą kajmakową (którą trzeba chwilę wcześniej lekko podgrzać, by stała się bardziej płynna i lekko doprawić solą), kilkoma orzechami i kawałkiem snickersa. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...