środa, 4 września 2013

brownie



Brownie jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Jego wielką zaletą jest to, że trudno je zepsuć, bo z definicji jest nieudane. Jego autorka Mildred Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie. Przepis jest ekspresowy, nie wymaga koncentracji i naprawdę zawsze się udaje. Najważniejszym składnikiem brownie jest gorzka czekolada. Ważne jest, by była dobrej jakości z min. 70 proc. masy czekoladowej w składzie, jeśli jednak takiej nie macie pod ręką, ta z 60 procentami też będzie  ok.

Brownie piecze się błyskawicznie - kilkanaście minut. Jeszcze krócej - jeśli lubimy błyszczące i wilgotne. Rewelacyjne jest to, że nawet jeżeli jest lekko niedopieczone, niewielka ilość mąki absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. 

Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są lekko podpieczone orzechy. Można też dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowany imbir lub płatki suszonego chilli.  

 Potrzebujemy:
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 1 kostka (200 g) masła 
  • 100 g mąki 
  • 300 g cukru 
  • 6 jaj
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą w metalowej misce rozpuszczamy masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie mieszając.
2. Jaja ubijamy mikserem, następnie stopniowo dodajemy cukier i mąkę. 
3. Na suchej patelni podsmażamy orzechy aż bardzo delikatnie się  zarumienią. Chodzi o to, że podczas podgrzewania wydobywają się wszystkie aromaty orzechów. 
4. Do słodkiej masy jajecznej powoli wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając, a następnie dodajemy pokruszone orzechy.
5. Spód dużej blachy wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. 
6. Brownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy 18 - 20 minut. 


Po ostudzeniu kroimy ciasto na małe kwadraty (klasycznie). Możemy ciasto posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Możemy z nim nic nie robić i też będzie rewelacyjne!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...