Kuchnia karaibska to przede wszystkim smaki ostrej papryczki i kwaskowatej
limonki, więc jeśli lubicie kurczaka i ostre, wyraziste smaki, ten
przepis jest dla was! Główna filozofia tego dania polega na
odpowiednim zamarynowaniu kurczaka, reszta to tzw. pikuś.
Przy
okazji podam wam również sposób na ugotowanie idealnie sypkiego
ryżu (bez woreczków, nie ukrywam, ze nie lubię ryżu w
woreczkach). Zasada jest prosta. Do garnka wsypujemy ryż, który
zalewamy zimną wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość
ryżu (np. 2 szklanki ryżu zalewamy 4 szklankami wody), doprawiamy
solą (woda musi być dosyć słona), mieszamy. Doprowadzamy do
wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy dokładnie 20 minut.
W tym czasie ryżu nie mieszamy. Po 20 minutach mieszamy ryż
widelcem (nigdy łyżką!), szybko przelewamy na sitku zimną wodą i
gotowy. Ten sposób gotowania ryżu gwarantuje nam, że będzie on
naprawdę sypki i al dente!
Potrzebujemy:
- około 1,5 kg kawałków kurczaka (udek i skrzydełek)
- 5 dużych cebul pokrojonych w piórka (nie martwcie się ilością cebuli, pod koniec gotowania nie poczujecie, że było jej aż tak dużo)
- 2 papryczki chilli lub inne ostre (jeśli używacie papryczki habanero lub piri piri, dodajcie do dania tylko jedną, bo te są diabelnie pikantne)
- 1 limonka
- 2 pomidory bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
- około 0,5 litra bulionu z kurczaka (najlepiej przygotowanego samodzielnie, ostatecznie z kostki)
- sól
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
Przygotowanie:
1.
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso należy marynować co
najmniej 1 godzinę, a najlepiej 3 - 4. Umyte i osuszone kawałki
kurczaka wkładamy do miski. Dosypujemy do nich cebulę, posiekane w
plasterki ostre papryczki i pomidory. Do miski wyciskamy sok z całej
limonki oraz po wyciśnięciu wrzucamy skórkę. Całość doprawiamy
łyżeczką soli i mieszamy. Wszystko przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy.
2.
Gdy mięso będzie już dobrze zamarynowane, rozgrzewamy oliwę na
dużej patelni. Gdy będzie gorąca podsmażamy kawałki kurczaka
(osuszone z marynaty, bez cebuli) z dwóch stron na złotobrązowy
kolor. Pamiętajcie, ze jeśli ładnie je przyrumienicie, sos
nabierze dodatkowego smaku.
3.
Kiedy wszystkie kawałki mięsa będą już podsmażone, odkładamy
je na bok, a na patelnię wrzucamy składniki marynaty. Podsmażamy
wszystko na niewielkim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas
mieszając, by cebula się nie przypaliła. Uwaga, w momencie
wrzucania wszystkiego na patelnię, odsuńcie się od kuchenki na 1 -
2 minuty. Chodzi o to, że ostra papryczka w momencie zetknięcia z
gorącą patelnią będzie wydzielać bardzo intensywne, ostre
aromaty, które mogą podrażnić oczy i nos.
4.
Gdy cebula będzie już ładnie podsmażona, wkładamy do patelni
kurczaka, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 45 - 60
minut.
5.
W czasie, kiedy kurczak z cebulą duszą się na patelni, możemy
ugotować ryż. Do garnka wsypujemy 2 szklanki ryżu, dolewamy 4
szklanki wody i dosypujemy łyżeczkę soli. Wstawiany garnek na
ogień, mieszamy (to jest jedyny raz, kiedy mieszamy ryż przed
ugotowaniem) i czekamy, aż woda się zagotuje. Gdy woda bulgocze,
przykrywamy garnek i gotujemy ryż dokładnie 20 minut. Po 20
minutach mieszamy ryż (tylko widelcem!!! nigdy łyżką!!!), szybko
przelewamy na sitku zimną wodą i gotowy.
6.
Gotowe frykasy z kurczaka podaję z ryżem polarnym sosem od
kurczaka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz