środa, 18 września 2013

frykasy z kurczaka po jamajsku

 


Kuchnia karaibska to przede wszystkim smaki ostrej papryczki i kwaskowatej limonki, więc jeśli lubicie kurczaka i ostre, wyraziste smaki, ten przepis jest dla was! Główna filozofia tego dania polega na odpowiednim zamarynowaniu kurczaka, reszta to tzw. pikuś.
Przy okazji podam wam również sposób na ugotowanie idealnie sypkiego ryżu (bez woreczków, nie ukrywam, ze nie lubię ryżu w woreczkach). Zasada jest prosta. Do garnka wsypujemy ryż, który zalewamy zimną wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ryżu (np. 2 szklanki ryżu zalewamy 4 szklankami wody), doprawiamy solą (woda musi być dosyć słona), mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy dokładnie 20 minut. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Po 20 minutach mieszamy ryż widelcem (nigdy łyżką!), szybko przelewamy na sitku zimną wodą i gotowy. Ten sposób gotowania ryżu gwarantuje nam, że będzie on naprawdę sypki i al dente!


Potrzebujemy:
  • około 1,5 kg kawałków kurczaka (udek i skrzydełek) 
  • 5 dużych cebul pokrojonych w piórka (nie martwcie się ilością cebuli, pod koniec gotowania nie poczujecie, że było jej aż tak dużo) 
  • 2 papryczki chilli lub inne ostre (jeśli używacie papryczki habanero lub piri piri, dodajcie do dania tylko jedną, bo te są diabelnie pikantne) 
  • 1 limonka 
  • 2 pomidory bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę 
  • około 0,5 litra bulionu z kurczaka (najlepiej przygotowanego samodzielnie, ostatecznie z kostki) 
  • sól 
  • kilka łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso należy marynować co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 3 - 4. Umyte i osuszone kawałki kurczaka wkładamy do miski. Dosypujemy do nich cebulę, posiekane w plasterki ostre papryczki i pomidory. Do miski wyciskamy sok z całej limonki oraz po wyciśnięciu wrzucamy skórkę. Całość doprawiamy łyżeczką soli i mieszamy. Wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.
2. Gdy mięso będzie już dobrze zamarynowane, rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Gdy będzie gorąca podsmażamy kawałki kurczaka (osuszone z marynaty, bez cebuli) z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Pamiętajcie, ze jeśli ładnie je przyrumienicie, sos nabierze dodatkowego smaku. 
3. Kiedy wszystkie kawałki mięsa będą już podsmażone, odkładamy je na bok, a na patelnię wrzucamy składniki marynaty. Podsmażamy wszystko na niewielkim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, by cebula się nie przypaliła. Uwaga, w momencie wrzucania wszystkiego na patelnię, odsuńcie się od kuchenki na 1 - 2 minuty. Chodzi o to, że ostra papryczka w momencie zetknięcia z gorącą patelnią będzie wydzielać bardzo intensywne, ostre aromaty, które mogą podrażnić oczy i nos.
4. Gdy cebula będzie już ładnie podsmażona, wkładamy do patelni kurczaka, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 45 - 60 minut.
5. W czasie, kiedy kurczak z cebulą duszą się na patelni, możemy ugotować ryż. Do garnka wsypujemy 2 szklanki ryżu, dolewamy 4 szklanki wody i dosypujemy łyżeczkę soli. Wstawiany garnek na ogień, mieszamy (to jest jedyny raz, kiedy mieszamy ryż przed ugotowaniem) i czekamy, aż woda się zagotuje. Gdy woda bulgocze, przykrywamy garnek i gotujemy ryż dokładnie 20 minut. Po 20 minutach mieszamy ryż (tylko widelcem!!! nigdy łyżką!!!), szybko przelewamy na sitku zimną wodą i gotowy.
6. Gotowe frykasy z kurczaka podaję z ryżem polarnym sosem od kurczaka. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...