wtorek, 10 września 2013

spaghetti z aromatycznymi pulpecikami w sosie pomidorowym


Aromatyczne pulpeciki z suszonymi pomidorami i ziołami z sosem pomidorowym to świetne danie zarówno na codzienny obiad, jak i wystawną kolację. Można je podać z makaronem, ale będzie równie smaczne z kromką świeżego chleba. 

Pamiętając, że sztuka kulinarna to sztuka tworzenia, możecie - zamiast suszonych pomidorów lub dodatkowo - dodać do pulpecików ulubione składniki. Super będą czarne oliwki lub kapary, odrobina podsmażonego boczku (wersja dla mięsożerców), sera fety i świeżej mięty lub na przykład odrobinę drobno pokrojonej czerwonej papryki.


Czego potrzebujemy?
  • 200 g makaronu spaghetti lub innego np. tagliatelle  
  • świeżo starty parmezan do podania  

na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z indyka) 
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów pokrojonych w bardzo drobną kostkę 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • szczypta chilli 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
na sos:
  • 1 średnia cebula 
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 150 ml wody 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta cukru 
  • liście z 3 - 4 gałązek świeżej bazylii 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mieszamy z posiekanymi jak najdrobniej suszonymi pomidorami, parmezanem, dodajemy zioła oraz chilli i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki.
2. W garnku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pamiętajmy, by nie rozgrzać jej zbyt mocno, ponieważ będziemy na niej podsmażać pulpeciki, które zawierają pomidory i ser, a te lubią się przypalać. 
 
3. Pulpeciki podsmażamy z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
4. Usmażone pulpety wyciągamy na talerz.
5. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy kotleciki, podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Chodzi o to, by się zeszkliła, a nie za mocno zarumieniła. Dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
6. Do cebuli i czosnku dodajemy suszone chilli i zalewamy wszystko białym winem. Dusimy całość około 2 - 3 minuty, by cały alkohol wyparował, a następnie dodajemy pomidory i wodę. 
7. Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. 
 
8. Do sosu pomidorowego dodajemy podsmażone pulpeciki i dusimy na małym ogniu do czasu ugotowania makaronu. Jeśli sos zbyt mocno odparowuje, możemy dolać odrobinę wody. Pod koniec gotowania doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem i, jeśli sos jest zbyt kwaśny, odrobiną cukru.
9. Ugotowany makaron podajemy razem z dużą łyżką sosu oraz kilkoma pulpecikami. Posypujemy całość obficie posiekanymi listkami bazylii oraz świeżo startym parmezanem.

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...