Aromatyczne
pulpeciki z suszonymi pomidorami i ziołami z sosem pomidorowym to
świetne danie zarówno na codzienny obiad, jak i wystawną kolację.
Można je podać z makaronem, ale będzie równie smaczne z kromką
świeżego chleba.
Pamiętając, że sztuka kulinarna to sztuka tworzenia, możecie - zamiast suszonych pomidorów lub dodatkowo - dodać do pulpecików ulubione składniki. Super będą czarne oliwki lub kapary, odrobina podsmażonego boczku (wersja dla mięsożerców), sera fety i świeżej mięty lub na przykład odrobinę drobno pokrojonej czerwonej papryki.
Czego
potrzebujemy?
- 200 g makaronu spaghetti lub innego np. tagliatelle
- świeżo starty parmezan do podania
na
pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z indyka)
- 1/2 słoika suszonych pomidorów pokrojonych w bardzo drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta chilli
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
na
sos:
- 1 średnia cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml wody
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
- liście z 3 - 4 gałązek świeżej bazylii
Przygotowanie:
1.
Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mieszamy z posiekanymi
jak najdrobniej suszonymi pomidorami, parmezanem, dodajemy zioła
oraz chilli i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe
pulpeciki.
2.
W garnku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pamiętajmy,
by nie rozgrzać jej zbyt mocno, ponieważ będziemy na niej
podsmażać pulpeciki, które zawierają pomidory i ser, a te lubią
się przypalać.
3.
Pulpeciki podsmażamy z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
4.
Usmażone pulpety wyciągamy na talerz.
5.
Na tłuszczu, na którym smażyliśmy kotleciki, podsmażamy
posiekaną w kostkę cebulę. Chodzi o to, by się zeszkliła, a nie
za mocno zarumieniła. Dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek i
smażymy jeszcze chwilę.
6.
Do cebuli i czosnku dodajemy suszone chilli i zalewamy wszystko
białym winem. Dusimy całość około 2 - 3 minuty, by cały alkohol
wyparował, a następnie dodajemy pomidory i wodę.
7.
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
8.
Do sosu pomidorowego dodajemy podsmażone pulpeciki i dusimy na małym
ogniu do czasu ugotowania makaronu. Jeśli sos zbyt mocno odparowuje,
możemy dolać odrobinę wody. Pod koniec gotowania doprawiamy sos
solą i świeżo mielonym pieprzem i, jeśli sos jest zbyt kwaśny,
odrobiną cukru.
9.
Ugotowany makaron podajemy razem z dużą łyżką sosu oraz kilkoma
pulpecikami. Posypujemy całość obficie posiekanymi listkami
bazylii oraz świeżo startym parmezanem.
Buon
appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz