środa, 11 września 2013

kurczak w sosie sezamowym w azjatyckim klimacie



Azja ponownie zagościła w mojej kuchni, tym razem za sprawą makaronu z kurczakiem w sosie sezamowym. Aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu danie na pewno zadowoli wszystkich. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • ulubiony makaron azjatycki (np. makaron ryżowy lub nudle mie), przygotowany według wskazań na opakowaniu 
  • 2 piersi z kurczaka, umyte, dokładnie osuszone i pokrojone w duże kawałki 
  • puszka pędów bambusa 
  • 1 słoik mini kukurydzy w zalewie 
  • 2 papryczki chilli drobno posiekane (jeśli lubicie bardzo ostre smaki, możecie pozostawić pestki) 
  • około 3 - 4 łyżek sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
  • sezam (około 1/2 łyżeczki na porcję makaronu)

marynata do mięsa:
  • 5 - 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Czas marynowania jest bardzo istotny; im dłuższy, tym kurczak będzie bardziej aromatyczny, a tym samym smaczniejszy.
2. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kawałki kurczaka i obsmażamy po 2 - 3 minuty z obu stron. Dodajemy przygotowany wcześniej makaron, pędy bambusa, kukurydze, olej sezamowy i sos sojowy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
3. Gorący makaron podajemy z kawałkami kurczaka, posypujemy posiekaną papryczką chilli i sezamem. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...