Azja
ponownie zagościła w mojej kuchni, tym razem za sprawą makaronu z
kurczakiem w sosie sezamowym. Aromatyczne i bardzo proste w
przygotowaniu danie na pewno zadowoli wszystkich. Spróbujcie
koniecznie!
Składniki:
- ulubiony makaron azjatycki (np. makaron ryżowy lub nudle mie), przygotowany według wskazań na opakowaniu
- 2 piersi z kurczaka, umyte, dokładnie osuszone i pokrojone w duże kawałki
- puszka pędów bambusa
- 1 słoik mini kukurydzy w zalewie
- 2 papryczki chilli drobno posiekane (jeśli lubicie bardzo ostre smaki, możecie pozostawić pestki)
- około 3 - 4 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- sezam (około 1/2 łyżeczki na porcję makaronu)
marynata
do mięsa:
- 5 - 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
Przygotowanie:
1.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy kawałki
kurczaka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na
całą noc. Czas marynowania jest bardzo istotny; im dłuższy, tym
kurczak będzie bardziej aromatyczny, a tym samym smaczniejszy.
2.
W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kawałki
kurczaka i obsmażamy po 2 - 3 minuty z obu stron. Dodajemy
przygotowany wcześniej makaron, pędy bambusa, kukurydze, olej
sezamowy i sos sojowy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
3.
Gorący makaron podajemy z kawałkami kurczaka, posypujemy posiekaną
papryczką chilli i sezamem. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz