Fasolka
szparagowa jest wyjątkowo lekkostrawna w porównaniu do innych
gatunków fasoli. Ma też mało kalorii, zaledwie 28 kcal na 100 g.
Zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy B, a także żelazo, potas
i magnez oraz - niezbędny kobietom w ciąży - kwas foliowy.
Zdecydowana
większość Polaków podaje fasolkę szparagową (niestety często
rozgotowaną) z bułką tartą i masłem. Ja proponuję chrupiącą,
orzeźwiającą, lekko słoną fasolkę z podsmażonym boczkiem i
sokiem z cytryny. Polecam, musicie spróbować!
Czego
potrzebujemy?
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 200 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
1.
Gotujemy fasolkę w osolonej i lekko posłodzonej (1 łyżeczka)
wodzie przez około 10 minut aż będzie miękka ale wciąż
al dente (nie rozgotowana).
2.
Boczek podsmażamy na suchej patelni aż stanie się chrupiący.
3.
Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4.
Podajemy na półmisku, posypujemy skwarkami i skrapiamy obficie
sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz