środa, 11 września 2013

fasolka szparagowa inaczej / z boczkiem i cytryną



Fasolka szparagowa jest wyjątkowo lekkostrawna w porównaniu do innych gatunków fasoli. Ma też mało kalorii, zaledwie 28 kcal na 100 g. Zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy B, a także żelazo, potas i magnez oraz - niezbędny kobietom w ciąży - kwas foliowy.

Zdecydowana większość Polaków podaje fasolkę szparagową (niestety często rozgotowaną) z bułką tartą i masłem. Ja proponuję chrupiącą, orzeźwiającą, lekko słoną fasolkę z podsmażonym boczkiem i sokiem z cytryny. Polecam, musicie spróbować!



Czego potrzebujemy?
  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej 
  • 200 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w kostkę 
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

1. Gotujemy fasolkę w osolonej i lekko posłodzonej (1 łyżeczka) wodzie przez około 10 minut aż będzie miękka ale wciąż al dente (nie rozgotowana). 
2. Boczek podsmażamy na suchej patelni aż stanie się chrupiący. 
3. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
4. Podajemy na półmisku, posypujemy skwarkami i skrapiamy obficie sokiem z cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...