piątek, 6 września 2013

sałatka grecka jak w Grecji



W czym tkwi siła najsmaczniejszych śródziemnomorskich potraw? W najwyższej jakości, najświeższych produktach, z których są przygotowywane. Dlatego tak lubię dania przyrządzane z produktów sezonowych, zawsze świeżych i pysznych. Nic nie zastąpi młodej botwinki w chłodniku, słodkich pomidorów z papardelle i świeżą bazylią czy młodej rzodkiewki z twarożkiem na śniadanie. Jedzmy poszczególne warzywa i owoce wtedy, gdy jest na nie sezon.

W prawdziwej greckiej sałatce, wbrew większości restauratorów, nie ma sałaty! Są za to pachnące słońcem pomidory, czarne słone oliwki, zielona papryka, ogórki zielone, słodka czerwona cebula, prawdziwa owcza feta oraz dużo świeżych ziół.


Potrzebujemy: 
  • garść pomidorków koktajlowych, garść pomidorków cherry „czarna zebra”, 1 duży pomidor malinowy – dlaczego używam w tej sałatce różnych gatunków pomidorów? Odpowiedź jest wyjątkowo prosta – żeby ładniej wyglądała! Jeśli nie macie akurat pod ręką różnorodnych pomidorów, użyjcie jednego gatunku, byleby był słodki i pachnący 
  • 1 duży ogórek zielony ze skórką 
  • 1 duża zielona papryka 
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • garść czarnych oliwek 
  • duży kawałek sera feta 
  • garść świeżych liści bazylii 
  • garść świeżych liści mięty 
  • kilka łyżek najlepszej jakości oliwy z oliwek 
  • kilka łyżek czerwonego octu winnego (mniej więcej połowę ilości zużywanej oliwy) 
  • sól 
  • szczypta suszonego oregano


Przygotowanie:

1. Sałatkę najlepiej przygotowywać chwilę przed podaniem na stół, na dużym talerzu bądź płaskim półmisku, by prezentowała się najładniej.
2. Pomidory przekrajamy – koktajlowe i cherry na połówki, pomidora malinowego na „ósemki” (chyba, że pomidor malinowy jest duży, wtedy każdą „ósemkę” możemy przekroić jeszcze na pół).
3. Ogórek z ciemną zieloną skórą wygląda ładniej, musimy go tylko porządnie umyć. Kroimy go w plasterki.
4. Pozbywamy się nasion z papryki i kroimy według uznania w plastry bądź dużą kostkę. 
5. Czerwone cebule kroimy w cienkie plasterki.
6. Na półmisku układamy pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i dodajemy oliwki. Dodajemy miętę i bazylię. 
7. Całość skrapiamy obficie oliwą z oliwek i octem winnym, przyprawiamy solą i delikatnie mieszamy (ja robię to rękoma).
8. Na wierzch warzyw wymieszanych z oliwą i octem kładziemy duży kawałek sera feta (nie kroję go, tak wygląda ładniej).
9. Całość posypujemy suszonym oregano i skrapiamy chlustem oliwy.

Kalo oreksi!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...