Orzechowe ciasto istnieje w mojej rodzinie prawdopodobnie od zawsze.
Nie przepuszczamy żadnej okazji, by się nim rozkoszować. Wszystkie
urodziny, imieniny, święta - ciasto orzechowe jest zawsze na stole.
Słodkie i naprawdę orzechowe, od którego nie można się oderwać.
Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu.
P.S.
Zamiast orzechów włoskich rewelacyjne będą migdały!
Składniki
(na dużą tortownicę):
ciasto:
- 300 g orzechów włoskich, zmielonych
- 300 g niesolonego masła
- 16 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białka
- masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy
polewa:
- 6 żółtek
- 16 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
do
dekoracji:
- połówki orzechów włoskich
Przygotowanie:
1.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Najlepiej robić to
mikserem, żeby się za bardzo nie napracować.
2.
Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz naprzemiennie po łyżce
zmielonych orzechów i mąki i mieszamy to razem (tym razem musimy
użyć drewnianej łyżki, bo masa jest dość gęsta i mikser może
nie dać sobie z tym rady).
3.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do
masy orzechowej, powoli mieszając.
4.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą
tortownicę. Pieczemy 30 minut w temp. 190 st. C.
5.
Kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę. Żółtka
z cukrem ubijamy (mikserem) na gładką, prawie białą masę.
Dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze
chwilę mieszamy.
6.
Polewę rozsmarowujemy na upieczonym cieście orzechowym, dekorujemy
całymi orzechami włoskimi i wkładamy do piekarnika na jeszcze 3do
5 minut, by polewa się ścięła, ale nie zbrązowiała. Ciasto
gotowe, teraz możecie rozkoszować się tym nieziemskim, orzechowym
smakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz