czwartek, 3 października 2013

ciasto orzechowe



Orzechowe ciasto istnieje w mojej rodzinie prawdopodobnie od zawsze. Nie przepuszczamy żadnej okazji, by się nim rozkoszować. Wszystkie urodziny, imieniny, święta - ciasto orzechowe jest zawsze na stole. Słodkie i naprawdę orzechowe, od którego nie można się oderwać. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu.

P.S. Zamiast orzechów włoskich rewelacyjne będą migdały!


Składniki (na dużą tortownicę):

ciasto:
  • 300 g orzechów włoskich, zmielonych 
  • 300 g niesolonego  masła 
  • 16 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 białka 
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy
polewa:
  • 6 żółtek 
  • 16 łyżek cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji:
  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Najlepiej robić to mikserem, żeby się za bardzo nie napracować. 
2. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz naprzemiennie po łyżce zmielonych orzechów i mąki i mieszamy to razem (tym razem musimy użyć drewnianej łyżki, bo masa jest dość gęsta i mikser może nie dać sobie z tym rady).
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy orzechowej, powoli mieszając.
4. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy 30 minut w temp. 190 st. C.
5. Kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę. Żółtka z cukrem ubijamy (mikserem) na gładką, prawie białą masę. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze chwilę mieszamy.
6. Polewę rozsmarowujemy na upieczonym cieście orzechowym, dekorujemy całymi orzechami włoskimi i wkładamy do piekarnika na jeszcze 3do 5 minut, by polewa się ścięła, ale nie zbrązowiała. Ciasto gotowe, teraz możecie rozkoszować się tym nieziemskim, orzechowym smakiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...