czwartek, 10 października 2013

zupa krem z zielonego groszku



Krem z zielonego groszku to zupa smaczna i sycąca. Groszek i świeża mięta to rewelacyjne połączenie. Słodycz groszku i orzeźwiająca nuta mięty - kto tego nie lubi. Można całość zaostrzyć dodając odrobinę świeżego chilli.

Oczywiście można przygotować tę zupę z groszku świeżego, ale przy szokującej cenie w sezonie (około 60 zł za 1 kg) wydaje się to dosyć nierozsądne.


Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 1 średnia cebula lub 3 szalotki pokrojone w kostkę 
  • 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na oliwie podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając przy tym, by czosnek się nie przypalił (stanie się gorzki i mieszanka cebuli i czosnku będzie do wyrzucenia).
2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy groszek i zalewamy wszystko wywarem. Gotujemy wszystko pod przykryciem do czasu, aż groszek nie będzie zupełnie miękki (około 20 - 25 minut).
3. Gdy groszek zmięknie, dorzucamy miętę i wszystko starannie miksujemy. Możemy zupę dodatkowo przecedzić.
4. Na koniec doprawiamy zupę solą i obficie czarnym świeżo zmielonym pieprzem i gotowe!

Zupę najlepiej podawać ze zgrillowaną czosnkową grzanką. Można też posypać zupę na talerzu świeżo startym serem peccorino lub parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...