Krem
z zielonego groszku to zupa smaczna i sycąca. Groszek i świeża
mięta to rewelacyjne połączenie. Słodycz groszku i orzeźwiająca
nuta mięty - kto tego nie lubi. Można całość zaostrzyć dodając
odrobinę świeżego chilli.
Oczywiście
można przygotować tę zupę z groszku świeżego, ale przy
szokującej cenie w sezonie (około 60 zł za 1 kg) wydaje się to
dosyć nierozsądne.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 1 średnia cebula lub 3 szalotki pokrojone w kostkę
- 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 1
litr wywaru z warzyw
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1.
Na oliwie podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Po chwili dodajemy
czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając przy tym, by
czosnek się nie przypalił (stanie się gorzki i mieszanka cebuli i
czosnku będzie do wyrzucenia).
2.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy groszek i zalewamy wszystko
wywarem. Gotujemy wszystko pod przykryciem do czasu, aż
groszek nie będzie zupełnie miękki (około 20 - 25 minut).
3.
Gdy groszek zmięknie, dorzucamy miętę i wszystko starannie
miksujemy. Możemy zupę dodatkowo przecedzić.
4.
Na koniec doprawiamy zupę solą i obficie czarnym świeżo zmielonym
pieprzem i gotowe!
Zupę najlepiej podawać ze zgrillowaną czosnkową grzanką. Można też posypać zupę na talerzu świeżo startym serem peccorino lub parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz