poniedziałek, 21 października 2013

kartoflanka z kurkami i tymiankiem



KARTOFLANKA. Przekleństwo kulinarne mojego dzieciństwa. Podawana w przedszkolu, szaro – bura breja bez smaku śniła mi się po nocach i skutecznie na długie lata odepchnęła mnie od zup ziemniaczanych. Dopiero niedawno odkryłam istotę problemu i sposób, jak temu zaradzić. Ziemniaki - z natury dosyć mdłe - potrzebują intensywnych w smaku dodatków. Tak jak klasyczne puree wymaga masła, śmietanki lub mleka i, jeśli ktoś lubi, gałki muszkatołowej, a pieczone ziemniaki smakują o niebo lepiej z rozmarynem, tak kartoflanka potrzebuje towarzystwa podsmażonego na chrupiąco słonego boczku, tymianku i naprawdę dużej szczypty pieprzu. Wiem, nie jest to danie dla osób na diecie, ale na pewno w okresie jesienno – zimowym nie znajdziemy zupy bardziej sycącej. Ponieważ z jesiennych spacerów do lasu pozostały mi góry mrożonych kurek, postanowiłam do mojego ziemniaczanego kremu dodać tych – moim zdaniem najwspanialszych – leśnych skarbów. Spróbujcie koniecznie!


Czego potrzebujemy?
  • 1,2 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1,5 l bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw 
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego na chrupiące skwarki 
  • 3 szalotki lub jedna cebula podsmażona razem ze skwarkami 
  • garść kurek (podsmażonych na maśle około 5 – 7 minut tak, by pozostały jędrne, ale nie surowe) 
  • 2 łyżki masła 
  • szczypta chilli lub innej ostrej papryczki 
  • garść listków świeżego tymianku (ewentualnie można użyć tymianku suszonego) 
  • 40 – 50 ml śmietanki kremówki 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól i duża szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy surowe ziemniaki przez około 5 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy to nich podsmażoną szalotkę i zalewamy wszystko bulionem. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
2. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy do nich ¼ ilości przygotowanych wcześniej kurek i boczku. Gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli uważacie, że jest za gęsta możecie dolać trochę wody. Teraz przyszedł czas na doprawianie solą, pieprzem, chilli i listkami tymianku.
3. Podajemy zupę z odrobiną skwarek i grzybów.

Uwaga! Proponuję podawać zupę delikatnie przestudzoną (gorącą, ale nie wrzącą). Dzięki temu wydobywa się z niej więcej smaku i aromatu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...