Wielkie
pomarańczowe lub żółte warzywo kojarzy się wszystkim głównie z
jesienią i amerykańskim świętem Halloween. Tymczasem niewielu
z was wie, że miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło
wielu składników odżywczych. Dynia zawiera wapń, potas, fosfor,
magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas
foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten.
Ugotowana
dynia jest bajecznie słodka, mimo swej niskiej kaloryczności (20
kcal w 100 g), lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zaleca
się jedzenie dyni osobom z zaburzeniami trawienia i przemiany
materii oraz dzieciom i osobom starszym.
Krem
z dyni jest smaczny, zdrowy i pożywny. Ponadto ma jeszcze jedną
rewelacyjną cechę. Poprawia humor! Jest słodki (mało kaloryczny),
a jego pomarańczowy kolor przypomina zachodzące letnie słońce, co
podczas zimnych, jesiennych popołudni na pewno poprawi wszystkim
nastrój.
Czego
potrzebujemy?
- 1,5 kg miąższu z dyni (kupując dynię, poproście o gatunek najlepszy na zupy)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- szczypta przyprawy curry
- szczypta suszonych płatków chilli (pomińcie chilli, jeśli przygotowujecie zupę dla dzieci!)
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
W głębokim garnku podsmażamy na oliwie pokrojone cebule, po kilku
minutach dodajemy posiekany czosnek.
2.
Dynię kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy
całość jeszcze kilka minut aż dynia delikatnie się zarumieni.
3.
Dolewamy bulion i gotujemy całość pod przykryciem aż dynia
całkowicie zmięknie.
4.
Gdy mamy już pewność, że dynia jest miękka, miksujemy całość
na gładki krem. Doprawiamy przyprawą curry, chilli, solą oraz
pieprzem do smaku.
5.
Gotowe!
Smacznego!
PS.
Zastanawiacie się, co zrobić z dynią po wykorzystaniu miąższu na
zupę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz