sobota, 26 października 2013

pomarańczowa jak zachodzące słońce zupa z dyni na sposób klasyczny



Wielkie pomarańczowe lub żółte warzywo kojarzy się wszystkim głównie z jesienią i amerykańskim świętem Halloween. Tymczasem niewielu  z was wie, że miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dynia zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten.

Ugotowana dynia jest bajecznie słodka, mimo swej niskiej kaloryczności (20 kcal w 100 g), lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zaleca się jedzenie dyni osobom z zaburzeniami trawienia i przemiany materii oraz dzieciom i osobom starszym.

Krem z dyni jest smaczny, zdrowy i pożywny. Ponadto ma jeszcze jedną rewelacyjną cechę. Poprawia humor! Jest słodki (mało kaloryczny), a jego pomarańczowy kolor przypomina zachodzące letnie słońce, co podczas zimnych, jesiennych popołudni na pewno poprawi wszystkim nastrój.


Czego potrzebujemy?
  • 1,5 kg miąższu z dyni (kupując dynię, poproście o gatunek najlepszy na zupy) 
  • 2 cebule pokrojone w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • szczypta przyprawy curry
  •  szczypta suszonych płatków chilli (pomińcie chilli, jeśli przygotowujecie zupę dla dzieci!)
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1. W głębokim garnku podsmażamy na oliwie pokrojone cebule, po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek.
2. Dynię kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy całość jeszcze kilka minut aż dynia delikatnie się zarumieni.
3. Dolewamy bulion i gotujemy całość pod przykryciem aż dynia całkowicie zmięknie.
4. Gdy mamy już pewność, że dynia jest miękka, miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy przyprawą curry, chilli, solą oraz pieprzem do smaku.
5. Gotowe!

Smacznego!

PS. Zastanawiacie się, co zrobić z dynią po wykorzystaniu miąższu na zupę?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...