Wszystkim
fanom tart słonych polecam quiche ze szpinakiem i boczkiem na
kruchym cieście. Wielbiciele szpinaku będą na pewno zadowoleni.
Ostatnio
na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taką tartę, głównie dla
pań, ponieważ - ze względu na niewielką zawartość mięsa -
myślałam, że panowie będą kręcić nosem ("dużo zielonego
i mało mięsa!"). Jakież było moje zdziwienie, kiedy to
głównie panowie pochłaniali ogromne kawałki tarty i wydawali
pomruki zachwytu. Skusili się nawet ci, którzy zazwyczaj uważali,
że szpinak - zło konieczne i koszmar dzieciństwa - to coś, czego
się nie tyka. I mieli zadowolone miny :) A to największa
przyjemność dla gospodarza, kiedy wszystkim smakuje.
Składniki:
ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 posiekane szalotki lub jedna średnia cebula
- 4 - 5 ząbków czosnku, posiekanych w plasterki
- 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub około 750 g szpinaku świeżego
- 100 g ricotty
- 5 łyżek startego parmezanu lub sera grana padano
- sól i świeżo mielony pieprz
- 3 całe jajka + 2 żółtka
- szklanka śmietanki kremówki
- pół szklanki mleka
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Przygotowanie
spodu:
1.
Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.
2.
Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie
składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
3.
Do ciasta dodajemy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko
zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną
łyżkę wody.
4.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą
i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lecz nie na
dłużej niż na 48 godzin).
5.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o
średnicy około 30 cm. Ciasto jest gotowe.
Przygotowanie
nadzienia:
1.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy szalotki i czosnek i
podsmażamy 3 - 4 minuty.
2.
Do szalotek i czosnku dodajemy szpinak i smażymy na średnim ogniu
tak długo, aż prawie całkowicie wyparuje z niego woda (około 10
minut)
3.
Szpinak przekładamy do malaksera, dodajemy ricottę i parmezan i
miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy jajka, żółtka,
mleko, śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i
pieprzem. Pamiętajcie, że dodamy później boczek, który jest
słony, więc nie przesadzajmy z solą.
Przygotowanie
całej tarty i pieczenie.
1.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C bez termoobiegu.
2.
Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż się wytopi i ładnie
zarumieni. Odsączamy go na ręczniku kuchennym lub sitku. Nie
chcemy, by tarta była zbyt tłusta.
3.
Na podpieczony wcześniej spód wykładamy boczek, a na niego masę
szpinakowo - serową.
4.
Pieczemy wszystko 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a ciasto lekko
zbrązowieje.
5.
Podajemy tartę na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz