środa, 30 października 2013

quiche ze szpinakiem i boczkiem



Wszystkim fanom tart słonych polecam quiche ze szpinakiem i boczkiem na kruchym cieście. Wielbiciele szpinaku będą na pewno zadowoleni. 
Ostatnio na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taką tartę, głównie dla pań, ponieważ - ze względu na niewielką zawartość mięsa - myślałam, że panowie będą kręcić nosem ("dużo zielonego i mało mięsa!"). Jakież było moje zdziwienie, kiedy to głównie panowie pochłaniali ogromne kawałki tarty i wydawali pomruki zachwytu. Skusili się nawet ci, którzy zazwyczaj uważali, że szpinak - zło konieczne i koszmar dzieciństwa - to coś, czego się nie tyka. I mieli zadowolone miny :) A to największa przyjemność dla gospodarza, kiedy wszystkim smakuje.


Składniki:

ciasto:
  • 225 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
nadzienie:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 - 3 posiekane szalotki lub jedna średnia cebula 
  • 4 - 5 ząbków czosnku, posiekanych w plasterki 
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub około 750 g szpinaku świeżego 
  • 100 g ricotty 
  • 5 łyżek startego parmezanu lub sera grana padano 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • 3 całe jajka + 2 żółtka 
  • szklanka śmietanki kremówki 
  • pół szklanki mleka 
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

1. Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.
2. Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
3. Do ciasta dodajemy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.
4. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lecz nie na dłużej niż na 48 godzin).
5. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o średnicy około 30 cm. Ciasto jest gotowe.

Przygotowanie nadzienia:

1. Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy szalotki i czosnek i podsmażamy 3 - 4 minuty.
2. Do szalotek i czosnku dodajemy szpinak i smażymy na średnim ogniu tak długo, aż prawie całkowicie wyparuje z niego woda (około 10 minut)
3. Szpinak przekładamy do malaksera, dodajemy ricottę i parmezan i miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy jajka, żółtka, mleko, śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajcie, że dodamy później boczek, który jest słony, więc nie przesadzajmy z solą.

Przygotowanie całej tarty i pieczenie.

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C bez termoobiegu.
2. Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż się wytopi i ładnie zarumieni. Odsączamy go na ręczniku kuchennym lub sitku. Nie chcemy, by tarta była zbyt tłusta.
3. Na podpieczony wcześniej spód wykładamy boczek, a na niego masę szpinakowo - serową.
4. Pieczemy wszystko 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a ciasto lekko zbrązowieje.
5. Podajemy tartę na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...