środa, 30 października 2013

hallowenowe muffiny part.1 - dyniowe z żurawiną i orzechami włoskimi



Uwielbiam te muffiny, które smakują trochę jak ciasto marchewkowe. Ponieważ te warzywa są do siebie bardzo podobne ze względu na zawartość karotenu, po prostu smakują podobnie. Naprawdę warto upiec te muffiny! Są pyszne, a ponadto stanowią świetny sposób, by skłonić wszystkich do jedzenia dyni.

Ozdobione muffiny, przypominające włochate potworki na pewno spodobają się wszystkim!


Składniki (na około 16 muffinów):
  • około 400 g dyni (najlepiej piżmowej, bo jest najsłodsza)
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka w wolnego chowu
  • 175 ml oleju
  • garść suszonej żurawiny (możecie zastąpić ją rodzynkami)
  • garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
+ do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady, 100 ml mleka skondensowanego na polewę + czekoladowa posypka i kolorowe drażetki


Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dynię kroimy na duże kawałki i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, aż będzie całkowicie miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia.
2. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
3. Ostudzoną dynię blendujemy lub przecieramy na gładkie puree.
4. Do dużej miski przekładamy dyniowe puree, wsypujemy cukier,wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę i olej i miksujemy wszystko dokładnie. Postarajcie się nie miksować ciasta zbyt długo, żeby muffiny nie stały się gumowate.
5. Do ciasta dodajemy  orzechy i żurawinę, szybko mieszamy i przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.
6. Muffiny pieczemy 20 - 25 minut, a upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
7. Gdy muffiny wystygną, możemy przygotować polewę czekoladową. Mleko skondensowane przelewamy do małego rondelka, dodajemy pokruszoną czekoladę i - ciągle mieszając - doprowadzamy do jej całkowitego rozpuszczenia. 
8. Na koniec zostaje nam tylko ozdabianie. Każdego muffina smarujemy polewą i zanurzamy w posypce czekoladowej, tak by pokryła całą polewę i wkładamy dwie kolorowe drażetki, tak by przypominały oczy.

Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...