Nadszedł
czas na nowalijki, na świeże, pełne smaku i witamin warzywa. Młode
marchewki, botwinka, słodka kalarepka to najsmaczniejsze oznaki
wiosny.
Zupa
jarzynowa to mój hit jeśli chodzi o lekkie, pyszne i błyskawiczne
w przygotowaniu. Koniec z żurkami, barszczami, śmietaną w zupach!!
Czas na świeżość!!!
Składniki:
- około 2 litrów rosołu drobiowego (ja preferuję rosół na skrzydle indyczym, ale świetny będzie także bulion z kurczaka lub warzywny)
- 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
- 1/3 pora, pokrojonego drobno
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 4 młode marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 kalarepka, pokrojona w kostkę
- 4 młode ziemniaki, pokrojona w kostkę
- 1 pomidor przekrojony na ćwiartki
- około szklanki mrożonego zielonego groszku
- garść fasolki szparagowej
- 2 suszone borowiki (ewentualnie podgrzybki)
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól i pieprz do smaku
+ opcjonalnie:
różyczki kalafiora czy brokuła, koperek
Przygotowanie:
1.
Do gotującego się rosołu wrzucamy pokrojone warzywa, grzyby,
estragon i gotujemy do miękkości około 10 minut. Należy pamiętać,
by zbytnio ich nie rozgotowywać. Maja pozostać jędrne i delikatnie
chrupiące.
2.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz