środa, 9 października 2013

wiosenna zupa jarzynowa



Nadszedł czas na nowalijki, na świeże, pełne smaku i witamin warzywa. Młode marchewki, botwinka, słodka kalarepka to najsmaczniejsze oznaki wiosny. 

Zupa jarzynowa to mój hit jeśli chodzi o lekkie, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Koniec z żurkami, barszczami, śmietaną w zupach!! Czas na świeżość!!!


Składniki:
  • około 2 litrów rosołu drobiowego (ja preferuję rosół na skrzydle indyczym, ale świetny będzie także bulion z kurczaka lub warzywny) 
  • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę 
  • 1/3 pora, pokrojonego drobno 
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 
  • 4 młode marchewki, pokrojone w plasterki 
  • 1 kalarepka, pokrojona w kostkę 
  • 4 młode ziemniaki, pokrojona w kostkę 
  • 1 pomidor przekrojony na ćwiartki 
  • około szklanki mrożonego zielonego groszku 
  • garść fasolki szparagowej 
  • 2 suszone borowiki (ewentualnie podgrzybki) 
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 
  • sól i pieprz do smaku
    + opcjonalnie: różyczki kalafiora czy brokuła, koperek


Przygotowanie:

1. Do gotującego się rosołu wrzucamy pokrojone warzywa, grzyby, estragon i gotujemy do miękkości około 10 minut. Należy pamiętać, by zbytnio ich nie rozgotowywać. Maja pozostać jędrne i delikatnie chrupiące.
2. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...