Ogórkowa.
Jedna z moich ulubionych polskich zup. Musi być kwaśna, wyraźnie
ogórkowa i z dużą ilością koperku.
Czego
potrzebujemy?
- 500 g kiszonych ogórków, pokrojonych w drobną kostkę
- 5 - 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sok z kiszonych ogórków
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- koperek
Przygotowanie:
1.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w drobną kostkę
warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i pora oraz listek
laurowy i ziele angielskie.
2.
Pokrojone w kostkę ogórki podsmażamy na maśle przez 4 - 5 minut.
3.
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy do garnka ogórki.
Pamiętajcie, by nie dodawać ogórków zbyt wcześnie, gdy ziemniaki
są jeszcze twarde, ponieważ kwas powoduje, że warzywa miękną
bardzo powoli i automatycznie zupa będzie gotować się dłużej.
4.
Do zupy dodajemy sok z ogórków w ilości zależnej od was.
Najlepiej stopniowo dolewać i sprawdzać, czy zupa jest odpowiednio
kwaśna. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ziemniaki będą już
całkowicie miękkie.
5.
Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka.
6.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z dużą ilością
świeżego koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz