niedziela, 20 października 2013

zupa ogórkowa



Ogórkowa. Jedna z moich ulubionych polskich zup. Musi być kwaśna, wyraźnie ogórkowa i z dużą ilością koperku.


Czego potrzebujemy?
  • 500 g kiszonych ogórków, pokrojonych w drobną kostkę 
  • 5 - 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 1/2 pora 
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka 
  • 3 łyżki masła 
  • 100 ml kwaśnej śmietany 
  • sok z kiszonych ogórków 
  • liść laurowy 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • koperek

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i pora oraz listek laurowy i ziele angielskie.
2. Pokrojone w kostkę ogórki podsmażamy na maśle przez 4 - 5 minut.
3. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy do garnka ogórki. Pamiętajcie, by nie dodawać ogórków zbyt wcześnie, gdy ziemniaki są jeszcze twarde, ponieważ kwas powoduje, że warzywa miękną bardzo powoli i automatycznie zupa będzie gotować się dłużej.
4. Do zupy dodajemy sok z ogórków w ilości zależnej od was. Najlepiej stopniowo dolewać i sprawdzać, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ziemniaki będą już całkowicie miękkie.
5. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka.
6. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z dużą ilością świeżego koperku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...