wtorek, 15 października 2013

klasyczny angielski sos custard

Custard to jeden z najpopularniejszych słodkich sosów na świecie. Angielski sos waniliowy świetnie sprawdza się jako dodatek do owoców (ponieważ jest dosyć słodki, najlepsze będą owoce kwaśne, takie jak rabarbar) lub ciast (gorąca szarlotka polana sosem custard to prawdziwa kulinarna poezja).

Przygotowanie sosu custard nie jest trudne, natomiast wymaga wiele uwagi przy przygotowaniu, bo można go w prosty sposób zepsuć. Należy przestrzegać kilku zasad i działać po kolei.


Czego potrzebujemy?
  • 250 ml pełnotłustego mleka 
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 
  • 4 żółtka

Przygotowanie:
1. Do rondla wlewamy mleko, śmietankę, 1 łyżkę cukru oraz miąższ i laskę wanilii. Podgrzewamy, ale kiedy tylko zaczyna wrzeć, odstawiamy z ognia do przestygnięcia. W tym czasie jeszcze mocniej wydobędzie swój aromat wanilia.
2. W misce ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasny, prawie biały krem. Ostrożnie wlewamy do niego 1 chochlę mleka i od razu energicznie ubijamy, by żółtka się nie ścięły. Wlewamy kolejne chochle mleka, cały czas energicznie ubijając.
3. Całość przelewamy z powrotem do ciepłego rondla po mleku i podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
4. Po kilku minutach sos powinien być już gęsty. Możemy wyjąć laskę wanilii. Custard jest gotowy, kiedy spływając z drewnianej łyżki, zostawi na niej równomierną warstwę.
5. Od razu ściągamy garnek z ognia! Jeśli zostawimy go chwilę dłużej, zrobią się grudki. Na szczęście można go jeszcze uratować. Wystarczy go tylko dokładnie przetrzeć przez sito.

Porada: jeśli chcesz podgrzać sos, najlepiej postawić go na misce z wrzącą wodą. Podgrzewając go bezpośrednio na ogniu, mamy duże prawdopodobieństwo, że się zetnie.

Sos jest pyszny zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...