Custard
to jeden z najpopularniejszych słodkich sosów na świecie.
Angielski sos waniliowy świetnie sprawdza się jako dodatek do
owoców (ponieważ jest dosyć słodki, najlepsze będą owoce
kwaśne, takie jak rabarbar) lub ciast (gorąca szarlotka polana
sosem custard to prawdziwa kulinarna poezja).
Przygotowanie
sosu custard nie jest trudne, natomiast wymaga wiele uwagi przy
przygotowaniu, bo można go w prosty sposób zepsuć. Należy
przestrzegać kilku zasad i działać po kolei.
Czego
potrzebujemy?
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
Przygotowanie:
1.
Do rondla wlewamy mleko, śmietankę, 1 łyżkę cukru oraz miąższ
i laskę wanilii. Podgrzewamy, ale kiedy tylko zaczyna wrzeć,
odstawiamy z ognia do przestygnięcia. W tym czasie jeszcze mocniej
wydobędzie swój aromat wanilia.
2.
W misce ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasny, prawie biały
krem. Ostrożnie wlewamy do niego 1 chochlę mleka i od razu
energicznie ubijamy, by żółtka się nie ścięły. Wlewamy kolejne
chochle mleka, cały czas energicznie ubijając.
3.
Całość przelewamy z powrotem do ciepłego rondla po mleku i
podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, cały czas
mieszając drewnianą łyżką.
4.
Po kilku minutach sos powinien być już gęsty. Możemy wyjąć
laskę wanilii. Custard jest gotowy, kiedy spływając z drewnianej
łyżki, zostawi na niej równomierną warstwę.
5.
Od razu ściągamy garnek z ognia! Jeśli zostawimy go chwilę
dłużej, zrobią się grudki. Na szczęście można go jeszcze
uratować. Wystarczy go tylko dokładnie przetrzeć przez sito.
Porada:
jeśli chcesz podgrzać sos, najlepiej postawić go na misce z wrzącą
wodą. Podgrzewając go bezpośrednio na ogniu, mamy duże
prawdopodobieństwo, że się zetnie.
Sos
jest pyszny zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz