niedziela, 27 października 2013

spaghetti z krewetkami i cukinią



Makaron z krewetkami i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, jeśli chodzi o makarony (także dlatego, że jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut!). Może dlatego, że uwielbiam krewetki w każdej postaci (no może poza azjatyckimi chipsami krewetkowymi :)). Oczywiście najsmaczniejsze są te prosto z morza z odrobiną białego wina i świeżą  bagietką. Jednak nie oszukujmy się - kupienie świeżych krewetek graniczy z cudem, a poza tym może grozić ostrą niestrawnością.

Połączenie krewetek, cukinii i chilli z odrobiną białego wina jest nieziemskie, więc prawdziwi amatorzy owoców morza powinni być zachwyceni! 


Czego potrzebujemy?
  • makaron spaghetti (w moim przypadku spaghetti pełnoziarniste) 
  • 250 g krewetek (im większe, tym lepsze) 
  • 2 średnie cukinie (proponuję usunąć pestki) 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1/2 papryczki chilli (jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej papryczki) 
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • garść świeżo startego parmezanu 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i świeżo mielony pieprz
    + ewentualnie: natka pietruszki

Uwaga! Jeśli kupujesz krewetki mrożone, proponuję je rozmrozić przed przygotowywaniem. Pamiętaj, by krewetki, jak i inne owoce morza i ryby rozmrażać zawsze w lodówce. Chodzi o bezpieczeństwo i uniknięcie np. bakterii salmonelli!


Przygotowanie:

1. Ulubiony makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
2. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażamy krewetki (jeśli kupiłaś/-eś krewetki już wstępnie podgotowane, trwa to około 2 - 3 minut, jeśli świeże - aż się  zaróżowią). Do krewetek dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chilli i wszystko podsmażamy jeszcze chwilę.
3. Po około 3 minutach dolewamy wino i zwiększamy płomień pod kuchenką. Redukujemy wino do około połowy objętości i wlewamy śmietankę i ją także redukujemy, aż sos zgęstnieje. Dopiero teraz doprawiamy sos solą i pieprzem.
4. Makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy z odrobiną startego parmezanu i ewentualnie natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...