czwartek, 31 października 2013

tarta czekoladowo - rumowa



Jedzenie pełni ważną rolę w życiu każdego Francuza. Celebrowanie posiłków w gronie przyjaciół i rodziny to istotny element każdego dnia. Chociaż - coraz szybsze życie sprawia, że Francuzi rezygnują z długich obiadów składających się z kilku dań, na rzecz błyskawicznych lunchów. Nie rezygnują jednak z wystawnych, kilkudaniowych kolacji, spożywanych w dużym gronie, najczęściej w restauracjach czy barach typu bistro. 

Nieodłącznym elementem takich kolacji są desery. Francuska kuchnia obfituje w różnego rodzaju słodkości. Musy (w tym rewelacyjny mus czekoladowy), suflety, ciastka (np. pyszne coco au miel), słodkie tarty czy absolutny hit - crème brûlée to prawdziwe klasyki. 

Kulinarną zabawę z francuskimi deserami zaczynamy od tarty czekoladowo - rumowej na kruchym cieście. Musicie spróbować, jest pyszna. Podobnie jak angielskie brownie jest baaardzo czekoladowa. Ponieważ czekolada gra tu pierwsze skrzypce, kupując czekoladę, wybierajcie tę dobrej jakości o jak najwyższej zawartości kakao (minimum 70 %). Naprawdę warto!


Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki
nadzienie:
  • 400 g gorzkiej czekolady 
  • 175 g masła 
  • 2 łyżki rumu 
  • 2 duże jajka + 2 żółtka 
  • 2 łyżki cukru
do przystrojenia tarty:
  • łyżka cukru pudru 
  • łyżka kakao

Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:

1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy. 

2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin. 

3. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od przygotowanej wcześniej formy. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. 

5. Ciasto w formie przykrywamy folią aluminiową, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. 

6. Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.

Przygotowanie kremu:

1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Dodajemy rum i zostawiamy do przestygnięcia.
2. Cukier, jajka i żółtka ucieramy na gładką, jasną masę. Najlepiej robić to mikserem, jest najszybciej. Do jajek z cukrem stopniowo dodajemy masę czekoladową, cały czas ubijając.
3. Gotowy krem rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej spodzie i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 10 minut.

4. Ostudzone ciasto posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem i gorzkim kakao.

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...