Ostatnio
miałam okazję przygotowywać babeczki dla dzieci! Stresowałam się
ogromnie, bo przecież dzieciaki prawdę mówią i jak im coś nie zasmakuje,
to od razu się o tym dowiem. Postanowiłam postawić na prostotę smaku, a
całą swoją kreatywność wykorzystać przy dekorowaniu babeczek. Miało być
kolorowo i bardzo słodko! Dzięki mojemu pomocnikowi, babeczki wyszły
smaczne i, choć dla mnie stanowczo za słodkie, dzieciom smakowały!
Składniki:
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 175 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego najlepszej jakości
- 4 jajka
+ opcjonalnie groszki czekoladowe lub ulubiony dżem (po łyżeczce na babeczkę)
+ to, co jest w tym przepisie najważniejsze, czyli elementy dekoracji:
- lukier i różne barwniki spożywcze (przepis na lukier znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/babeczki-dyniowe-z-pekanami.html, jednak zamiast soku pomarańczowego użyjcie kilku łyżek mleka)
- kolorowe, słodkie dodatki: lentilky, pianki marshmallows lub inne słodkie elementy, jakie akurat wpadną wam w ręce (ma być naprawdę słodko!)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
2. W misce ucieramy masło z cukrem, aż masa będzie miękka i kremowa. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku.
3. Do masy maślano - jajecznej dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (mikserem).
4. Ciasto wylewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (muszą być kolorowe!!!) i pieczemy 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
5. Upieczone babeczki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
6.
Gdy babeczki wystygną, możemy
przygotować lukier.
7. Gotowym lukrem polewamy babeczki i dekorujemy najlepiej w towarzystwie dzieci, bo uwierzcie mi, że dla nich to świetna zabawa!
7. Gotowym lukrem polewamy babeczki i dekorujemy najlepiej w towarzystwie dzieci, bo uwierzcie mi, że dla nich to świetna zabawa!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz