środa, 16 października 2013

sałata a’la Cezar z kurczakiem



Lubię sałatę rzymską. Jest na tyle twarda, że nie ugina się pod ciężarem nawet najbardziej gęstych sosów i nie traci przy tym swojej chrupkości, a w jej smaku nie czujemy tylko wody. Można ją podawać na zimno z klasycznym winegretem, z gęstym, ciężkim sosem, z gorącymi dodatkami, można ją także grillować lub smażyć. 

Sałata Cezara, wbrew swej nazwie, nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim z historii Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu meksykańskiemu restauratorowi Caesarowi Cardini, który na pomysł przyrządzenia sałaty z chrupiącymi grzankami wpadł całkiem przypadkowo, gdy skończyło się zaopatrzenie. Do perfekcji opanowali przyrządzanie sałaty Cezara francuscy szefowie kuchni, dodając do niej kilka składników, których w pierwowzorze nie było (anchois, parmezan czy sos Worcester). Dzisiaj sałata Cezara to podstawa większości francuskich restauracji. 

Klasyczny "cezar" podawany jest bez kurczaka, ja jednak miałam na niego ochotę w takiej wersji :)
 

Składniki:

na sałatę:
  • 2 główki sałaty rzymskiej 
  • 1 pierś kurczaka, umyta i wysuszona 
  • łyżka oliwy (do smażenia kurczaka) 
  • garść płatków parmezanu (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw) 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  • bagietka
na sos:
  • 1,5 ząbka czosnku 
  • 1 żółtko 
  • 6 filecików anchois 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np. dijon
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcester 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Pierś kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i na łyżce oliwy grillujemy na złoty kolor. Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na deskę, by chwilę odpoczęła.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. Najlepiej robić to blenderem. Czosnek miksujemy z filecikami sardeli i żółtkiem. Dodajemy łyżeczkę ostrej musztardy, sok z cytryny, sos Worcester, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Powoli, małym strumieniem dolewamy do mikstury oliwę i miksujemy tak długo, aż sos zacznie przypominać majonez. Na koniec dodajemy starty parmezan i mieszamy jeszcze chwilę.
3. Grubo pokrojoną sałatę rzymską polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
4. Grzanki z bagietki podpiekamy na suchej patelni.
5. Sałatę wykładamy na talerze, układamy na niej plastry grillowanego kurczaka, posypujemy płatkami parmezanu i podajemy z chrupiącymi grzankami. Voilà, gotowe!

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...