Lubię
sałatę rzymską. Jest na tyle twarda, że nie ugina się pod
ciężarem nawet najbardziej gęstych sosów i nie traci przy tym
swojej chrupkości, a w jej smaku nie czujemy tylko wody. Można ją
podawać na zimno z klasycznym winegretem, z gęstym, ciężkim
sosem, z gorącymi dodatkami, można ją także grillować lub
smażyć.
Sałata
Cezara, wbrew swej nazwie, nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim
z historii Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu
meksykańskiemu restauratorowi Caesarowi Cardini, który na pomysł
przyrządzenia sałaty z chrupiącymi grzankami wpadł całkiem
przypadkowo, gdy skończyło się zaopatrzenie. Do perfekcji
opanowali przyrządzanie sałaty Cezara francuscy szefowie kuchni,
dodając do niej kilka składników, których w pierwowzorze nie było
(anchois, parmezan czy sos Worcester). Dzisiaj sałata Cezara to podstawa większości francuskich restauracji.
Klasyczny "cezar" podawany jest bez kurczaka, ja jednak miałam na niego ochotę w takiej wersji :)
Klasyczny "cezar" podawany jest bez kurczaka, ja jednak miałam na niego ochotę w takiej wersji :)
Składniki:
na sałatę:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 pierś kurczaka, umyta i wysuszona
- łyżka oliwy (do smażenia kurczaka)
- garść płatków parmezanu (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- bagietka
na sos:
- 1,5 ząbka czosnku
- 1 żółtko
- 6 filecików anchois
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. dijon
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu Worcester
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1.
Pierś kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i na łyżce oliwy
grillujemy na złoty kolor. Usmażone mięso ściągamy z patelni i
odkładamy na deskę, by chwilę odpoczęła.
2.
W tym czasie przygotowujemy sos. Najlepiej robić to blenderem.
Czosnek miksujemy z filecikami sardeli i żółtkiem. Dodajemy
łyżeczkę ostrej musztardy, sok z cytryny, sos Worcester,
doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Powoli, małym
strumieniem dolewamy do mikstury oliwę i miksujemy tak długo, aż
sos zacznie przypominać majonez. Na koniec dodajemy starty parmezan
i mieszamy jeszcze chwilę.
3.
Grubo pokrojoną sałatę rzymską polewamy sosem i dokładnie
mieszamy.
4.
Grzanki z bagietki podpiekamy na suchej patelni.
5.
Sałatę wykładamy na talerze, układamy na niej plastry
grillowanego kurczaka, posypujemy płatkami parmezanu i podajemy z
chrupiącymi grzankami. Voilà, gotowe!
Bon
appétit!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz