Przyznaję,
że nie jestem fanką ryb gotowanych. Jednak uwielbiam ryby pieczone
w folii, zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Pstrąg upieczony
klasycznie z ogromną ilością koperku i kilkoma plastrami cytryny
nie ma sobie równych. Jednak tym razem postanowiłam przygotować
pstrąga inaczej. Z warzywami i odrobiną białego wina, upieczony w
folii wyszedł fantastycznie. Był nie tylko smaczny, ale także
bardzo zdrowy, bo bez dodatku choćby grama tłuszczu.
Potrzebne
będą (składniki na 4 porcje):
- 4 filety z ulubionej ryby po ok. 200 g (w moim przypadku pstrąg – filet ze skórą)
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- około 200 g fasolki szparagowej (jeśli macie problem, by ją kupić, zamieńcie ten składnik np. na słupki cukinii)
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
- 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w słupki (papryki można zastąpić innym kolorem, chodziło mi głównie o ładne barwy dania)
- 1/2 ostrej papryczki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 plastry cytryny
- duża garść tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1.
Ryby myjemy i osuszamy.
2.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
3.
Z folii aluminiowej robimy swego rodzaju paczuszki. Muszą być na
tyle duże, by zmieściła się w nich ryba i, by można ją było
szczelnie zamknąć. Chodzi o to, by para wodna udusiła nam ryby i
warzywa, więc nie może być miejsca, gdzie się paczuszka
przedrze.
4.
Do paczuszek wkładamy po kolei: warzywa (fasolkę, marchewkę,
słodkie papryki), na nie kładziemy chilli, następnie cytrynę. Na
to wszystko układamy rybę (jeśli macie filet ze skórą, kładziemy
skórą do dołu), doprawiamy ją solą i pieprzem. Na samą górę
kładziemy garść listków tymianku. Na sam koniec wlewamy do
paczuszki 1/4 ilości przygotowanego wina i uważając, by nam nie
wyciekło, zamykamy ją szczelnie. Tak postępujemy z wszystkimi
kawałkami ryby.
5.
Ostrożnie przekładamy paczuszki na blachę do pieczenia i wstawiamy
wszystko do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
6.
Upieczone paczuszki wykładamy na talerze. Uwaga przy otwieraniu! Z
paczuszek wydobędzie się para, którą niezmiernie łatwo się
oparzyć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz