czwartek, 17 października 2013

ryba pieczona w paczuszkach




Przyznaję, że nie jestem fanką ryb gotowanych. Jednak uwielbiam ryby pieczone w folii, zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Pstrąg upieczony klasycznie z ogromną ilością koperku i kilkoma plastrami cytryny nie ma sobie równych. Jednak tym razem postanowiłam przygotować pstrąga inaczej. Z warzywami i odrobiną białego wina, upieczony w folii wyszedł fantastycznie. Był nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy, bo bez dodatku choćby grama tłuszczu.


Potrzebne będą (składniki na 4 porcje):
  • 4 filety z ulubionej ryby po ok. 200 g (w moim przypadku pstrąg – filet ze skórą) 
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki 
  • około 200 g fasolki szparagowej (jeśli macie problem, by ją kupić, zamieńcie ten składnik np. na słupki cukinii) 
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w słupki 
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w słupki (papryki można zastąpić innym kolorem, chodziło mi głównie o ładne barwy dania) 
  • 1/2 ostrej papryczki, pokrojonej w cienkie plasterki 
  • 4 plastry cytryny 
  • duża garść tymianku 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:
1. Ryby myjemy i osuszamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
3. Z folii aluminiowej robimy swego rodzaju paczuszki. Muszą być na tyle duże, by zmieściła się w nich ryba i, by można ją było szczelnie zamknąć. Chodzi o to, by para wodna udusiła nam ryby i warzywa, więc nie może być miejsca, gdzie się paczuszka przedrze.
4. Do paczuszek wkładamy po kolei: warzywa (fasolkę, marchewkę, słodkie papryki), na nie kładziemy chilli, następnie cytrynę. Na to wszystko układamy rybę (jeśli macie filet ze skórą, kładziemy skórą do dołu), doprawiamy ją solą i pieprzem. Na samą górę kładziemy garść listków tymianku. Na sam koniec wlewamy do paczuszki 1/4 ilości przygotowanego wina i uważając, by nam nie wyciekło, zamykamy ją szczelnie. Tak postępujemy z wszystkimi kawałkami ryby.
5. Ostrożnie przekładamy paczuszki na blachę do pieczenia i wstawiamy wszystko do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
6. Upieczone paczuszki wykładamy na talerze. Uwaga przy otwieraniu! Z paczuszek wydobędzie się para, którą niezmiernie łatwo się oparzyć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...