wtorek, 8 października 2013

smażone zielone pomidory



"Smażone zielone pomidory" to przejmująca, rozczulająca historia o zwykłych ludziach napisana przez Fannie Flagg. Kiedy siwowłosa Ninny opowiada historię swojego życia, przenosi się myślami do Alabamy lat 30 - tych. We wspomnieniach wraca do kawiarni, która swym gościom oferowała pyszną pieczeń, mocną kawę, namiętności, uczucia, śmiech, a także... zbrodnię. Chyba nikt, kto przeczytał tę książkę (lub obejrzał film z rewelacyjną Kathy Bates), nie zapomni przepisu na smażone zielone pomidory. W książce pomidory są panierowane, z dużą ilością boczku, moje jednak to wersja light. Prawie bez tłuszczu, bez boczku i bez żadnej panierki.
 
Zielone pomidory mają specyficzny smak. Nie do końca przypominają te pomidory, które znamy. Moim zdaniem bardziej przypominają cukinię. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a walory smakowe zaskoczą wszystkich. 


Składniki:
  • kilka zielonych pomidorów pokrojonych w ćwiartki 
  • łyżka oliwy z oliwek  
  • szczypta soli
  •  świeżo mielony pieprz
  •  szczypta cukru
  • kilka listków świeżej bazylii (fajnie wygląda bazylia fioletowa)
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone pomidory.
2. Przyprawiamy je solą, pieprzem i odrobiną cukru i podsmażamy dalej przez około 5 minut. Pomidory muszą pozostać jędrne, nie robimy przecież sosu pomidorowego.
3. Na koniec dekorujemy pomidory bazylią.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...