Zupa
cebulowa to prawdziwy kulinarny klasyk francuski. Początkowo, ze
względu na dostępność i cenę składników, była daniem,
przygotowywanym głównie przez ubogie gospodynie we wsiach na
francuskiej prowincji, jednak szybko zdobyła uznanie i dzisiaj
ciężko jest znaleźć we Francji restaurację, w której jej nie
podają.
Najważniejszym
etapem przygotowywania zupy cebulowej na sposób francuski jest
karmelizowanie cebuli. Zajmuje to zazwyczaj około 1 godziny, ale nie
warto iść na skróty, pomijając ten etap. Podsmażona na złoto -
brązowy kolor cebula dodaje zupie fantastycznego smaku i koloru.
Nieodłącznym
elementem podawania francuskiej zupy cebulowej jest grzanka z
ciągnącym się serem. To absolutnie konieczne!
Czego
potrzebujemy?
- 5 dużych cebul, obranych i pokrojonych w cienkie pół-plasterki
- 1 średnia cebula, obrana i pozostawiona w całości
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- szklanka białego wytrawnego wina
- 50 ml brandy lub koniaku (ewentualnie można ten składnik pominąć, jednak podkręca on smak zupy)
- 5 szklanek bulionu drobiowego (można użyć bulionu z koncentratu, ewentualnie z kostki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- kromki chleba tostowego, przycięte tak, by pasowały do żaroodpornych misek, w których zupa zostanie zapieczona i podana
- starty ser gruyere lub ementaler, około 1 łyżka na 1 porcję zupy
1.
Masło i oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy pokrojoną
cebulę i dużą szczyptę soli. Wszystko mieszamy i gotujemy pod
przykryciem 10 - 15 minut, aż cebula zmięknie. Jeżeli jest taka
potrzeba, dolewamy odrobinę wody, by cebula się nie przypaliła.
2.
Po około 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i smażymy cebulę na
małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zezłoci.
Może to potrwać nawet godzinę, ale warto ten czas odczekać,
ponieważ skarmelizowana cebula jest dużo smaczniejsza.
3.
Po około godzinie dolewamy do garnka wino i brandy lub koniak i
gotujemy około 3 minut. Następnie dolewamy bulion, dodajemy obraną
średnią cebulę (wyciągniemy ją pod koniec gotowania), tymianek i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu 15
minut. Na sam koniec wyciągamy z zupę cebulę (tę w całości).
4.
Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (funkcja grilla lub
grzania od góry).
5.
Nalewamy zupę do żaroodpornych misek. Na wierzchu układamy po
kromce chleba i posypujemy obficie startym serem. Ustawiamy miski na
blaszce, wstawiamy do piekarnika jak najwyżej i zapiekamy do
momentu, aż ser zbrązowieje. Trwa to około 2 minut.
6.
Zupę podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, uważając
przy tym, bo jest diabelnie gorąca.
Bon
appétit!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz