czwartek, 24 października 2013

pieczony kurczak marynowany w sosie sojowym i czerwonej cebuli



W tym przepisie najważniejsza jest marynata do kurczaka i czas, który potrzebny jest, by mięso dobrze nią "przeszło". Mięso potrzebuje minimum 2 godzin, a najlepiej całej nocy w lodówce. Nie bójcie się dużej ilości cebuli. Czerwona jest słodka i smaczna. Do dzieła!


Składniki:
  • udka lub skrzydełka z kurczaka, umyte i osuszone
marynata:
  • 3 - 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • duża szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Składniki marynaty wlewamy do dużego woreczka spożywczego. Wkładamy do niej kurczaka i dobrze zawiązujemy. Możemy go chwilę "pomiętosić", by każda część mięsa została dobrze pokryta.
2. Kurczaka w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
4. Przed pieczeniem osuszamy lekko kurczaka i obieramy z cebuli, która w piekarniku mogłaby się spalić.
5. Kurczaka pieczemy około 40 minut w taki sposób, że pierwsze 30 minut pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), a następne około 10 minut bez przykrycia, by skórka ładnie się zarumieniła.
6. Kurczaka podajemy w wersji lżejszej - z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, lub bardziej treściwej - np. z puree ziemniaczanym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...