W tym przepisie najważniejsza jest marynata do kurczaka i czas, który potrzebny jest, by mięso dobrze nią "przeszło". Mięso potrzebuje minimum 2 godzin, a najlepiej całej nocy w lodówce. Nie bójcie się dużej ilości cebuli. Czerwona jest słodka i smaczna. Do dzieła!
Składniki:
- udka lub skrzydełka z kurczaka, umyte i osuszone
marynata:
- 3 - 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
- duża szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wlewamy do dużego woreczka spożywczego. Wkładamy do niej kurczaka i dobrze zawiązujemy. Możemy go chwilę "pomiętosić", by każda część mięsa została dobrze pokryta.
2. Kurczaka w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
4. Przed pieczeniem osuszamy lekko kurczaka i obieramy z cebuli, która w piekarniku mogłaby się spalić.
5. Kurczaka pieczemy około 40 minut w taki sposób, że pierwsze 30 minut pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), a następne około 10 minut bez przykrycia, by skórka ładnie się zarumieniła.
6. Kurczaka podajemy w wersji lżejszej - z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, lub bardziej treściwej - np. z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz