wtorek, 15 października 2013

domowe ciasteczka owsiane



Domowe ciasteczka owsiane - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne i na pewno zdrowsze od ciastek kupowanych w sklepach. Można dodać do nich właściwie wszystko, co lubimy. Tym razem przygotowałam ciasteczka z sezamem, z kokosem, z migdałami i z żurawiną i syropem klonowym. Świetne będą też takie dodatki jak: płatki czekolady, orzechy laskowe czy włoskie, ale super będą też arachidowe, By przygotować ciasteczka samodzielnie wystarczy inwencja twórcza i kilka minut wolnego czasu.

CIASTECZKA OWSIANE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI, SEZAMEM LUB PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI.

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 60 g masła
+ SKŁADNIK DODATKOWY: garść wiórków kokosowych lub garść sezamu lub garść płatków migdałowych.

Przygotowanie:

1. Suche składniki mieszamy w misce (bez sody).
2. Dodajemy SKŁADNIK DODATKOWY: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, sezam.
3. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego miód. Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do masła z  miodem.
4. Ciastka formujemy w nieduże kulki, spłaszczamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać, że ciasteczka podczas pieczenia rosną, więc musimy je rozkładać w dość dużej odległości od siebie.
5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C aż się ładnie zarumienią (około 15 - 20 minut).

CIASTECZKA OWSIANE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I SYROPEM KLONOWYM.

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 60 g masła
+ SKŁADNIK DODATKOWY: garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:
1. Suche składniki mieszamy w misce (bez sody). 
2. Dodajemy SKŁADNIK DODATKOWY: żurawinę.
3. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego miód oraz syrop klonowy. Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do masła z  miodem.
4. Ciastka formujemy w nieduże kulki, spłaszczamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać, że ciasteczka podczas pieczenia rosną, więc musimy je rozkładać w dość dużej odległości od siebie.
5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C aż się ładnie zarumienią (około 15 - 20 minut).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...