Domowe
ciasteczka owsiane - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne
i na pewno zdrowsze od ciastek kupowanych w sklepach. Można dodać
do nich właściwie wszystko, co lubimy. Tym razem przygotowałam
ciasteczka z sezamem, z kokosem, z migdałami i z żurawiną i
syropem klonowym. Świetne będą też takie dodatki jak: płatki
czekolady, orzechy laskowe czy włoskie, ale super będą też
arachidowe, By przygotować ciasteczka samodzielnie wystarczy
inwencja twórcza i kilka minut wolnego czasu.
CIASTECZKA
OWSIANE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI, SEZAMEM LUB PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła
+
SKŁADNIK DODATKOWY: garść wiórków kokosowych lub garść sezamu
lub garść płatków migdałowych.
Przygotowanie:
1.
Suche składniki mieszamy w misce (bez sody).
2.
Dodajemy SKŁADNIK DODATKOWY: wiórki kokosowe, płatki migdałowe,
sezam.
3.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego miód. Sodę rozpuszczamy w
dwóch łyżkach wody i dodajemy do masła z miodem.
4.
Ciastka formujemy w nieduże kulki, spłaszczamy i rozkładamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać, że
ciasteczka podczas pieczenia rosną, więc musimy je rozkładać w
dość dużej odległości od siebie.
5.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C aż się
ładnie zarumienią (około 15 - 20 minut).
CIASTECZKA
OWSIANE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I SYROPEM KLONOWYM.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła
+
SKŁADNIK DODATKOWY: garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1.
Suche składniki mieszamy w misce (bez sody).
2.
Dodajemy SKŁADNIK DODATKOWY: żurawinę.
3.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego miód oraz syrop klonowy.
Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do masła z
miodem.
4.
Ciastka formujemy w nieduże kulki, spłaszczamy i rozkładamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać, że
ciasteczka podczas pieczenia rosną, więc musimy je rozkładać w
dość dużej odległości od siebie.
5.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C aż się
ładnie zarumienią (około 15 - 20 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz