Muffiny
na słodko to - jak mawiał klasyk - oczywista oczywistość.
Znajdziemy je w każdej cukierni i w każdej kawiarni. Jednak
niedawno odkryłam muffiny wytrawne i poczułam zachwyt. Puszyste,
pachnące babeczki, przypominające nieco bułeczki z dodatkami,
zawładnęły sercem wszystkich domowników tak samo szybko, jak
szybko zniknęły z talerzy zaraz po upieczeniu. Muffiny świetnie
sprawdzą się jako zdrowe, pożywne śniadanie, lunch w pracy, a
nawet kolacja.
Przepis
na podstawowe ciasto do muffinów wytrawnych jest prawie zawsze taki
sam. Można go tunningować i bawić się dodatkami. W tej odsłonie
muffiny z wędzoną szynką, papryką i szczypiorkiem, a już
niedługo inne: serowo - pomidorowe, w klimacie włoskim z mozzarellą
i suszonymi pomidorami czy w klimacie słonecznej Grecji z papryką,
fetą i oliwkami. Włączcie wyobraźnię, nastawcie piekarniki i do
dzieła! Powodzenia!
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
dodatki:
- 1/3 papryki, pokrojonej w bardzo drobną kostkę
- 1 pomidor, bez gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 plastrów szynki wędzonej np. szynki parmeńskiej, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1.
Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej
misce. Dodajemy pokrojone warzywa i szynkę.
2.
Składniki mokre (olej, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i
wlewamy do składników suchych.
3.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4.
Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200
st. C przez 20 - 25 minut.
5.
Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze
pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz