wtorek, 15 października 2013

muffiny z szynką wędzoną, papryką i szczypiorkiem



Muffiny na słodko to - jak mawiał klasyk - oczywista oczywistość. Znajdziemy je w każdej cukierni i w każdej kawiarni. Jednak niedawno odkryłam muffiny wytrawne i poczułam zachwyt. Puszyste, pachnące babeczki, przypominające nieco bułeczki z dodatkami, zawładnęły sercem wszystkich domowników tak samo szybko, jak szybko zniknęły z talerzy zaraz po upieczeniu. Muffiny świetnie sprawdzą się jako zdrowe, pożywne śniadanie, lunch w pracy, a nawet kolacja. 

Przepis na podstawowe ciasto do muffinów wytrawnych jest prawie zawsze taki sam. Można go tunningować i bawić się dodatkami. W tej odsłonie muffiny z wędzoną szynką, papryką i szczypiorkiem, a już niedługo inne: serowo - pomidorowe, w klimacie włoskim z mozzarellą i suszonymi pomidorami czy w klimacie słonecznej Grecji z papryką, fetą i oliwkami. Włączcie wyobraźnię, nastawcie piekarniki i do dzieła! Powodzenia!

Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • duża szczypta pieprzu 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
dodatki:
  • 1/3 papryki, pokrojonej w bardzo drobną kostkę 
  • 1 pomidor, bez gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę 
  • 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 5 plastrów szynki wędzonej np. szynki parmeńskiej, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1. Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej misce. Dodajemy pokrojone warzywa i szynkę.
2. Składniki mokre (olej, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i wlewamy do składników suchych.
3. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4. Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 - 25 minut.
5. Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...