wtorek, 8 października 2013

makaron razowy z leśnymi grzybami



Makaron razowy jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów. Ma mniej skrobi i kalorii w porównaniu do makaronu wykonanego z mąki pszennej. To mąka razowa nadaje mu takich właściwości, ponieważ jest zmielona tylko jeden raz i składa się z grubo zmielonych ziaren zawierających otręby. Zawiera większą ilość błonnika i minerałów niż tradycyjnie mielona mąka. Dzięki temu proces trawienia makaronu razowego jest zupełnie inny niż tego klasycznego z mąki białej.

Makaron razowy z grzybami leśnymi to danie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu (przyrządzenie zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu).


Porcja dla 4 osób:
  • 200 g makaronu razowego (po 50 g suchego makaronu na osobę) 
  • 2 szalotki (lub 1 duża cebula) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 500 g grzybów leśnych (najlepiej pomieszać różne gatunki grzybów: kurek, prawdziwków, podgrzybków, zielonek, można też dodać grzyby portobello) 
  • 1 łyżka masła lub  oliwy z oliwek 
  • garść świeżo startych płatków parmezanu (w wersji wegańskiej oczywiście pomijamy ten składnik)
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej (naprawdę słonej) wody. 
 
2. Na patelnię dodajemy masło i oliwę i na zimny tłuszcz wrzucamy ząbki czosnku przekrojone na pół. Chodzi o to, by czosnek oddał swój aromat. 
3. Gdy masło lub oliwa są już mocno rozgrzane, wyciągamy czosnek. Szalotki lub cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni przez kilka minut aż delikatnie się zarumieni.
4. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w duże kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy na dość dużym ogniu przez około 10 - 12 minut (ważne jest to, by grzyby się usmażyły a nie poddusiły), uważając by się nie przypaliły . Dzięki smażeniu w wysokiej temperaturze, grzyby nie puszczą zbyt dużej ilości wody.
5. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy listki świeżego  tymianku.
6. Gdy grzyby są podsmażone, dodajemy je do ugotowanego makaronu, nakładamy na talerze i od razu podajemy.
7. Makaron na talerzach polewamy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami parmezanu.

Jeśli ktoś lubi, do grzybów możemy dodać duży chlust gęstej śmietany oraz natkę świeżej pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...