Makaron
razowy jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów. Ma mniej
skrobi i kalorii w porównaniu do makaronu wykonanego z mąki
pszennej. To mąka razowa nadaje mu takich właściwości, ponieważ
jest zmielona tylko jeden raz i składa się z grubo zmielonych
ziaren zawierających otręby. Zawiera większą ilość błonnika i
minerałów niż tradycyjnie mielona mąka. Dzięki temu proces
trawienia makaronu razowego jest zupełnie inny niż tego klasycznego
z mąki białej.
Makaron
razowy z grzybami leśnymi to danie proste i bardzo szybkie w
przygotowaniu (przyrządzenie zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na
ugotowanie makaronu).
Porcja
dla 4 osób:
- 200 g makaronu razowego (po 50 g suchego makaronu na osobę)
- 2 szalotki (lub 1 duża cebula)
- 2 ząbki czosnku
- około 500 g grzybów leśnych (najlepiej pomieszać różne gatunki grzybów: kurek, prawdziwków, podgrzybków, zielonek, można też dodać grzyby portobello)
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- garść świeżo startych płatków parmezanu (w wersji wegańskiej oczywiście pomijamy ten składnik)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej (naprawdę słonej)
wody.
2.
Na patelnię dodajemy masło i oliwę i na zimny tłuszcz wrzucamy
ząbki czosnku przekrojone na pół. Chodzi o to, by czosnek oddał
swój aromat.
3.
Gdy masło lub oliwa są już mocno rozgrzane, wyciągamy czosnek.
Szalotki lub cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni przez
kilka minut aż delikatnie się zarumieni.
4.
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w duże kawałki i dodajemy do
cebuli. Smażymy na dość dużym ogniu przez około 10 - 12 minut
(ważne jest to, by grzyby się usmażyły a nie poddusiły),
uważając by się nie przypaliły . Dzięki smażeniu w wysokiej
temperaturze, grzyby nie puszczą zbyt dużej ilości wody.
5.
Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz
dodajemy listki świeżego tymianku.
6.
Gdy grzyby są podsmażone, dodajemy je do ugotowanego makaronu,
nakładamy na talerze i od razu podajemy.
7.
Makaron na talerzach polewamy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy
delikatnie świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami parmezanu.
Jeśli
ktoś lubi, do grzybów możemy dodać duży chlust gęstej śmietany
oraz natkę świeżej pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz