Babeczki
to prosty i bardzo szybki deser, który zrobicie w około 25
minut. Te orzechowe są naprawdę mocno orzechowe. Można do nich
dodać odrobinę groszków czekoladowych, które jeszcze podkreślą
smak orzechów.
Spróbujcie,
a nie będziecie mogli się od nich oderwać.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- duża garść orzechów włoskich
- duża garść orzechów laskowych
- garść migdałów
+ opcjonalnie:
mała garść groszków czekoladowych (lub po prostu czekolady drobno
posiekanej)
Przygotowanie:
1.
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. Chodzi o to, by je
podgrzać, a nie przyrumienić. W ten sposób wydobędziemy jeszcze
więcej aromatu. Mielimy lub siekamy je na bardzo drobne kawałki,
ale nie na "miazgę". Fajnie, gdy w babeczkach można
znaleźć większe kawałki orzechów.
2.
W jednej misce mieszamy trzepaczką wszystkie składniki mokre:
jajko, olej i mleko.
3.
W drugiej składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól
i orzechy.
4.
Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
5.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C (bez termoobiegu),
napełniamy foremki do babeczek i pieczemy 20 - 25 minut. Babeczki
muszą się ładnie zarumienić. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz