niedziela, 20 października 2013

babeczki bardzo orzechowe



Babeczki to prosty i bardzo szybki deser, który zrobicie w około 25 minut. Te orzechowe są naprawdę mocno orzechowe. Można do nich dodać odrobinę groszków czekoladowych, które jeszcze podkreślą smak orzechów. 
Spróbujcie, a nie będziecie mogli się od nich oderwać.


Składniki:
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki oleju  
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • szczypta cynamonu 
  • duża garść orzechów włoskich
  • duża garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
   + opcjonalnie: mała garść groszków czekoladowych (lub po prostu czekolady drobno posiekanej)



Przygotowanie:

1. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. Chodzi o to, by je podgrzać, a nie przyrumienić. W ten sposób wydobędziemy jeszcze więcej aromatu. Mielimy lub siekamy je na bardzo drobne kawałki, ale nie na "miazgę". Fajnie, gdy w babeczkach można znaleźć większe kawałki orzechów.
2. W jednej misce mieszamy trzepaczką wszystkie składniki mokre: jajko, olej i mleko.
3. W drugiej składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i orzechy.
4. Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C (bez termoobiegu), napełniamy foremki do babeczek i pieczemy 20 - 25 minut. Babeczki muszą się ładnie zarumienić. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...