Kuchnia
włoska charakteryzuje się tym, że większość dań nie zawiera
więcej niż 4 - 5 głównych składników. Jednakże jakich
składników! Zawsze najświeższych i najlepszej jakości! Gdy
gotujemy z niewielu składników, warto zainwestować w te
najlepsze!
Spaghetti
aglio olio e peperoncino to nic innego jak makaron z czosnkiem, oliwą
i ostrą papryczką. Danie proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
Idealnie sprawdzi się jako kolacja z rodziną czy znajomymi lub jako
szybki studencki lunch pomiędzy jednym a drugim egzaminem! Fajne w
tym daniu jest to, że każdy indywidualnie może wybrać sobie jego
ostrość. Nikt nikomu niczego nie narzuca. W moim przepisie czuć
ostrość papryczki, ale nie pali. Jak ktoś lubi naprawdę na ostro,
niech nie wyrzuca pestek z papryczki. Uwaga! Może poczuć prawdziwy
ogień!
Pamiętajcie
o jednym: to danie należy przygotować chwilę przed jedzeniem i
podawać natychmiast! Odgrzewane jest po prostu niesmaczne!
Czego
potrzebujemy?
- około 60 g suchego makaronu spaghetti na osobę (makaronu dobrej jakości, koniecznie z mąki durum)
- 1 ostra papryczka bez pestek na osobę
- 2 - 3 ząbki czosnku na osobę
- duży chlust oliwy z oliwek najlepszej jakości
- parmezan
+ opcjonalnie:
natka pietruszki
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2.
Czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno.
3. W
momencie wrzucania makaronu do wrzątku, zabieramy się za pozostałe
składniki. Na głęboką patelnię wlewamy spory chlust oliwy z
oliwek i na jeszcze zimną wrzucamy czosnek i papryczkę. Całość
smażymy na niewielkim ogniu kilka minut (uwaga, by nie przypalić
czosnku!).
4.
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z czosnkiem, oliwą i
papryczką. Wszystko szybko mieszamy i od razu podajemy.
5.
Posypujemy parmezanem i ewentualnie natką pietruszki i gotowe!
Buon
appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz