środa, 16 października 2013

spaghetti aglio olio e peperoncino



Kuchnia włoska charakteryzuje się tym, że większość dań nie zawiera więcej niż 4 - 5 głównych składników. Jednakże jakich składników! Zawsze najświeższych i najlepszej jakości! Gdy gotujemy z niewielu składników, warto zainwestować w te najlepsze! 

Spaghetti aglio olio e peperoncino to nic innego jak makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką. Danie proste, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealnie sprawdzi się jako kolacja z rodziną czy znajomymi lub jako szybki studencki lunch pomiędzy jednym a drugim egzaminem! Fajne w tym daniu jest to, że każdy indywidualnie może wybrać sobie jego ostrość. Nikt nikomu niczego nie narzuca. W moim przepisie czuć ostrość papryczki, ale nie pali. Jak ktoś lubi naprawdę na ostro, niech nie wyrzuca pestek z papryczki. Uwaga! Może poczuć prawdziwy ogień!

Pamiętajcie o jednym: to danie należy przygotować chwilę przed jedzeniem i podawać natychmiast! Odgrzewane jest po prostu niesmaczne!


Czego potrzebujemy?
  • około 60 g suchego makaronu spaghetti na osobę (makaronu dobrej jakości, koniecznie z mąki durum) 
  • 1 ostra papryczka bez pestek na osobę 
  • 2 - 3 ząbki czosnku na osobę 
  • duży chlust oliwy z oliwek najlepszej jakości 
  • parmezan
    + opcjonalnie: natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno.
3. W momencie wrzucania makaronu do wrzątku, zabieramy się za pozostałe składniki. Na głęboką patelnię wlewamy spory chlust oliwy z oliwek i na jeszcze zimną wrzucamy czosnek i papryczkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu kilka minut (uwaga, by nie przypalić czosnku!).
4. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z czosnkiem, oliwą i papryczką. Wszystko szybko mieszamy i od razu podajemy.
5. Posypujemy parmezanem i ewentualnie natką pietruszki i gotowe!

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...