czwartek, 10 października 2013

tarta z kremem migdałowym i konfiturą z czerwonych pomarańczy



Uwielbiam przygotowywać tarty. Cała procedura jest prosta i nie wymaga specjalnych umiejętności. Spód z ciasta kruchego może stanowić bazę. Nadzienie to już własna inwencja. Ja mam nieskończenie wiele pomysłów i dzisiaj prezentuję jeden z nich. Tarta z kremem migdałowym jest wyjątkowo pyszna. Ale uwaga! Krem migdałowy jest dosyć słodki, więc jedną taką tartą można "nakarmić" naprawdę wielu gości :) 

PS. Ja użyłam konfitury z czerwonych pomarańczy, której lekko gorzki smak, przełamuje słodycz kremu. Świetny będzie także np. dżem z czarnej porzeczki albo inny - wasz ulubiony lub ten, który aktualnie macie pod ręką.


Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki
krem migdałowy:
  • 3 duże jajka 
  • 2 żółtka z dużych jajek 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
  • 2 łyżki mąki

+ konfitura z czerwonych pomarańczy (jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić inną, niezbyt słodką)
+ około 1/2 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie spodu:

Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od przygotowanej wcześniej formy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto w formie przykrywamy folią aluminiową, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. Pieczemy około 10 minut, ściągamy ciężarki i odstawiamy spód do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Przygotowanie kremu migdałowego:

1. Jajka i żółtka ucieramy (mikserem) z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
2. Dodajemy ekstrakt migdałowy i śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. 
3. Do masy jajeczno - śmietanowej dodajemy mąkę i posiekane drobno migdały i mieszamy wszystko chwilę, żeby pozbyć się ewentualnych grudek.

Przygotowanie tarty i pieczenie:

1. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 st. C.
2. Na lekko ostudzony spód wykładamy konfiturę lub dżem i delikatnie rozsmarowujemy. 
3. Krem migdałowy wylewamy delikatnie na spód i wstawiamy do piekarnika. Po około 10 minutach wysypujemy na tartę płatki migdałowe i pieczemy wszystko jeszcze 10 - 15 minut. Krem musi ładnie zastygnąć, a migdały muszą się zarumienić.
4. Gotową tartę zostawiamy do ostygnięcia i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...