Uwielbiam
przygotowywać tarty. Cała procedura jest prosta i nie wymaga
specjalnych umiejętności. Spód z ciasta kruchego może stanowić
bazę. Nadzienie to już własna inwencja. Ja mam nieskończenie
wiele pomysłów i dzisiaj prezentuję jeden z nich. Tarta z kremem
migdałowym jest wyjątkowo pyszna. Ale uwaga! Krem migdałowy jest
dosyć słodki, więc jedną taką tartą można "nakarmić"
naprawdę wielu gości :)
PS. Ja użyłam konfitury z czerwonych pomarańczy, której lekko gorzki smak, przełamuje słodycz kremu. Świetny będzie także np. dżem z czarnej porzeczki albo inny - wasz ulubiony lub ten, który aktualnie macie pod ręką.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
krem
migdałowy:
- 3 duże jajka
- 2 żółtka z dużych jajek
- 500 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki mąki
+ około
1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie
spodu:
Wysypujemy
mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło.
Palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i
zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy
do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48
godzin. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję taką z
wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy. Rozwałkowujemy schłodzone
ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od przygotowanej
wcześniej formy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto w formie
przykrywamy folią aluminiową, a następnie obciążamy je
specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków
są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. Pieczemy około
10 minut, ściągamy ciężarki i odstawiamy spód do ostygnięcia. W
tym czasie przygotowujemy krem.
Przygotowanie
kremu migdałowego:
1.
Jajka i żółtka ucieramy (mikserem) z cukrem na puszystą, prawie
białą masę.
2.
Dodajemy ekstrakt migdałowy i śmietankę i miksujemy jeszcze
chwilę.
3.
Do masy jajeczno - śmietanowej dodajemy mąkę i posiekane drobno
migdały i mieszamy wszystko chwilę, żeby pozbyć się ewentualnych
grudek.
Przygotowanie
tarty i pieczenie:
1.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 st. C.
2.
Na lekko ostudzony spód wykładamy konfiturę lub dżem i delikatnie
rozsmarowujemy.
3.
Krem migdałowy wylewamy delikatnie na spód i wstawiamy do
piekarnika. Po około 10 minutach wysypujemy na tartę płatki
migdałowe i pieczemy wszystko jeszcze 10 - 15 minut. Krem musi
ładnie zastygnąć, a migdały muszą się zarumienić.
4.
Gotową tartę zostawiamy do ostygnięcia i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz