środa, 30 października 2013

pikantne placuszki z kukurydzy



Pikantne placki kukurydziane z lekko kwaśnym sosem jogurtowym to idealna propozycja na smaczny starter przed posiłkiem właściwym lub jako przekąska w ciągu dnia. Oprócz składników, które proponuję w tym przepisie, możecie dodać inne ulubione. Fajnie sprawdzą się na przykład: podsmażone kawałeczki boczku czy natka pietruszki. Wszystko zależy o was! Włączcie kreatywność i do roboty!


Potrzebujemy:

ciasto:
  • 1 puszka kukurydzy, odsączona 
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana 
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany 
  • 4 - 5 łyżek mąki 
  • jajko 
  • 1 łyżka oleju 
  • kilka łyżek przegotowanej zimnej wody 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
sos:
  • jogurt naturalny 
  • 1/2 papryczki chilli, posiekanej bardzo drobno 
  • sok z 1/2 limonki 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

    + olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy (łyżką, trzepaczką lub mikserem) z jajkiem, olejem i wodą. Wodę wlewamy na końcu w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała konsystencją śmietanę. Ciasto musi być wyraźnie gęstsze od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Do ciasta wrzucamy kukurydzę, szczypiorem i obie papryki. Wszystko delikatnie mieszamy.
3. Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu smażymy okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron.
4. Jogurt naturalny mieszamy z posiekaną ostrą papryczką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy gorące lub w temperaturze pokojowej razem z sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...