Pikantne
placki kukurydziane z lekko kwaśnym sosem jogurtowym to idealna
propozycja na smaczny starter przed posiłkiem właściwym lub jako
przekąska w ciągu dnia. Oprócz składników, które proponuję w
tym przepisie, możecie dodać inne ulubione. Fajnie sprawdzą się
na przykład: podsmażone kawałeczki boczku czy natka pietruszki. Wszystko zależy o was! Włączcie kreatywność i do roboty!
Potrzebujemy:
ciasto:
- 1 puszka kukurydzy, odsączona
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
- 4 - 5 łyżek mąki
- jajko
- 1 łyżka oleju
- kilka łyżek przegotowanej zimnej wody
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
sos:
- jogurt naturalny
- 1/2 papryczki chilli, posiekanej bardzo drobno
- sok z 1/2 limonki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
+ olej
rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1.
Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy (łyżką,
trzepaczką lub mikserem) z jajkiem, olejem i wodą. Wodę wlewamy na
końcu w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała
konsystencją śmietanę. Ciasto musi być wyraźnie gęstsze od
ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.
Do ciasta wrzucamy kukurydzę, szczypiorem i obie papryki. Wszystko
delikatnie mieszamy.
3.
Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu smażymy okrągłe placuszki
na złoty kolor z obu stron.
4.
Jogurt naturalny mieszamy z posiekaną ostrą papryczką, sokiem z
cytryny, solą i pieprzem.
5.
Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy
gorące lub w temperaturze pokojowej razem z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz