Kolejna
porcja przepisów na pyszne babeczki. Tym razem w wersji bardzo
letniej, z rabarbarem, którego kwaśny smak świetnie współgra z
białą czekolada i aromatem wanilii.
Składniki:
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 200 g cukru (ja wykorzystałam cukier brązowy)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowgo
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1,5 szklanki łodyg rabarbaru, obranych ze skórki i pokrojonych w kawałki
- około 1/2 tabliczki białej czekolady, pokrojonej w małą kostkę
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2.
W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, ekstrakt waniliowy
i cukier. Nie musicie używać miksera, wystarczy porządnie
wymieszać trzepaczką.
3.
W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąkę, posiekaną białą
czekoladę i proszek do pieczenia).
4.
Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy. Na
koniec dodajemy pokrojone łodygi rabarbaru i mieszamy jeszcze raz,
tym razem delikatnie.
5.
Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości.
6.
Babeczki pieczemy 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy
upiekły się w środku. Gotowe!
7.
Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz