czwartek, 10 października 2013

waniliowe babeczki z rabarbarem i białą czekoladą



Kolejna porcja przepisów na pyszne babeczki. Tym razem w wersji bardzo letniej, z rabarbarem, którego kwaśny smak świetnie współgra z białą czekolada i aromatem wanilii.


Składniki:
  • 2 jajka 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru (ja wykorzystałam cukier brązowy) 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowgo
  • 250 ml mleka 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 szklanki łodyg rabarbaru, obranych ze skórki i pokrojonych w kawałki 
  • około 1/2 tabliczki białej czekolady, pokrojonej w małą kostkę

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2. W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i cukier. Nie musicie używać miksera, wystarczy porządnie wymieszać trzepaczką.
3. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąkę, posiekaną białą czekoladę i proszek do pieczenia).
4. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone łodygi rabarbaru i mieszamy jeszcze raz, tym razem delikatnie.
5. Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości.
 
6. Babeczki pieczemy 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy upiekły się w środku. Gotowe!
7. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...