poniedziałek, 28 października 2013

migdałowe babeczki z truskawkami



Tym razem babeczki z truskawkami, jednymi z najsmaczniejszych owoców, jakie znam. Ponieważ truskawki świetnie współgrają smakiem z migdałami, postanowiłam przygotować pyszne babeczki, których przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 10 minut. Bo po co tracić czas w kuchni, kiedy można przeznaczyć go na coś innego?!?!?!


Składniki:
  • 2 jajka 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 250 g cukru (ja wykorzystałam cukier brązowy) 
  • pół szklanki płatków migdałowych + około 4 łyżki do posypania 
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej 
  • 250 ml mleka  
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • około 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2. W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, esencję migdałową i cukier. Nie musicie używać miksera, wystarczy porządnie wymieszać trzepaczką.
3. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąkę, płatki migdałowe i proszek do pieczenia).
4. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy jeszcze raz, tym razem delikatnie.
5. Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzchu wysypujemy płatki migdałowe.
6. Babeczki pieczemy 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy upiekły się w środku. Gotowe!
7. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do studzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...