Tym razem babeczki z truskawkami, jednymi z najsmaczniejszych owoców, jakie znam. Ponieważ truskawki świetnie współgrają smakiem z
migdałami, postanowiłam przygotować pyszne babeczki, których
przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 10 minut. Bo po co tracić
czas w kuchni, kiedy można przeznaczyć go na coś innego?!?!?!
Składniki:
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 250 g cukru (ja wykorzystałam cukier brązowy)
- pół szklanki płatków migdałowych + około 4 łyżki do posypania
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2.
W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, esencję migdałową
i cukier. Nie musicie używać miksera, wystarczy porządnie
wymieszać trzepaczką.
3.
W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąkę, płatki migdałowe
i proszek do pieczenia).
4.
Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy. Na
koniec dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy jeszcze raz, tym razem
delikatnie.
5.
Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzchu wysypujemy
płatki migdałowe.
6.
Babeczki pieczemy 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy
upiekły się w środku. Gotowe!
7.
Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do studzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz