czwartek, 31 października 2013

halloweenowe muffiny part. 2 - dyniowe z pomarańczą i groszkami czekoladowymi



To już ostatnia odsłona "straaaasznych" przepisów przed tegorocznym Halloween. Idę drążyć dynie. Udanej zabawy dzisiejszego wieczoru (jeśli się bawicie)!


Składniki (na około 16 muffinów):
  • około 400 g dyni (najlepiej piżmowej, bo jest najsłodsza)
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka w wolnego chowu
  • 175 ml oleju
  • skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy
  • 1 pomarańcza, pokrojona na małe kawałki
  • garść groszków czekoladowych (albo posiekanej na małe kawałki czekolady)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo startego imbiru
+opcjonalnie do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady, 100 ml mleka skondensowanego na polewę + odrobina czarnego barwnika spożywczego
+ halloweenowe ozdoby (udało mi się kupić cukrowe czaszki, które - niestety - są tak twarde, że można na nich połamać zęby, więc stanowią tylko element dekoracyjny)




Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dynię kroimy na duże kawałki i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, aż będzie całkowicie miękka. Upieczoną dynię zostawiamy do ostygnięcia.
2. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C.
3. Ostudzoną dynię blendujemy lub przecieramy na gładkie puree.
4. Do dużej miski przekładamy dyniowe puree, wsypujemy cukier,wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, imbir, proszek do pieczenia, mąkę i olej i miksujemy wszystko dokładnie. Postarajcie się nie miksować ciasta zbyt długo, żeby muffiny nie stały się gumowate.
5. Do ciasta dodajemy  groszki czekoladowe i pokrojoną pomarańczę mieszamy wszystko bardzo delikatnie. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.
6. Muffiny pieczemy 20 - 25 minut, a upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
7. Gdy muffiny wystygną, możemy przygotować polewę czekoladową. Mleko skondensowane przelewamy do małego rondelka, dodajemy pokruszoną czekoladę i - ciągle mieszając - doprowadzamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy odrobinę czarnego barwnika i wszystko mieszamy.
8. Na koniec zostaje nam tylko ozdabianie. Każdego muffina smarujemy polewą i układamy na nim ozdoby.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...