Tosty
francuskie to rewelacyjny i bardzo prosty pomysł na szybkie, smaczne
i bardzo sycące śniadanie, do przygotowania którego możemy
wykorzystać czerstwy chleb, a nawet bułki oraz to, co zazwyczaj
znajdujemy w każdej lodówce: jajka i mleko. Odrobina bazylii i
lekka sałatka z pomidorów sprawi, że zwyczajne i proste danie
zamieni się w wykwintne śniadanie.
Prawdziwe
śniadanie mistrzów!
Składniki:
- kilka kromek chleba (np. tostowego, razowego, może być nawet czerstwe; takiego, jakie akurat macie pod ręką)
- jajka (1 jajko na jedną kromkę chleba)
- mleko lub śmietanka (1 łyżka na 1 jajko)
- garść listków bazylii, drobno posiekanych (zamiast bazylii możecie użyć innych ziół, np. pietruszki)
- sól i świeżo mielony pieprz (jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać odrobinę suszonego chilli)
- masło klarowane do smażenia (naprawdę warto wykorzystać do tego masło klarowane, gdyż ono nie pali się podczas smażenia)
- kilka pomidorów, pokrojonych w grubą kostkę i doprawionych solą i pieprzem
Przygotowanie:
1.
Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, dodajemy bazylię i
doprawiamy solą i pieprzem.
2.
Kromki chleba zamaczamy w miksturze jajecznej i czekamy aż porządnie
wchłoną płyn.
3.
Masło roztapiamy na patelni i smażymy chleb (na niezbyt dużym
ogniu) z dwóch stron aż ładnie się zarumieni.
4.
Tosty podajemy gorące z sałatką z pomidorów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz