środa, 16 października 2013

bazyliowe tosty francuskie z sałatką z pomidorów



Tosty francuskie to rewelacyjny i bardzo prosty pomysł na szybkie, smaczne i bardzo sycące śniadanie, do przygotowania którego możemy wykorzystać czerstwy chleb, a nawet bułki oraz to, co zazwyczaj znajdujemy w każdej lodówce: jajka i mleko. Odrobina bazylii i lekka sałatka z pomidorów sprawi, że zwyczajne i proste danie zamieni się w wykwintne śniadanie. 
Prawdziwe śniadanie mistrzów!


Składniki:
  • kilka kromek chleba (np. tostowego, razowego, może być nawet czerstwe; takiego, jakie akurat macie pod ręką) 
  • jajka (1 jajko na jedną kromkę chleba) 
  • mleko lub śmietanka (1 łyżka na 1 jajko) 
  • garść listków bazylii, drobno posiekanych (zamiast bazylii możecie użyć innych ziół, np. pietruszki) 
  • sól i świeżo mielony pieprz (jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać odrobinę suszonego chilli) 
  • masło klarowane do smażenia (naprawdę warto wykorzystać do tego masło klarowane, gdyż ono nie pali się podczas smażenia)
  • kilka pomidorów, pokrojonych w grubą kostkę i doprawionych solą i pieprzem

Przygotowanie:
1. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, dodajemy bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kromki chleba zamaczamy w miksturze jajecznej i czekamy aż porządnie wchłoną płyn.
3. Masło roztapiamy na patelni i smażymy chleb (na niezbyt dużym ogniu) z dwóch stron aż ładnie się zarumieni.
4. Tosty podajemy gorące z sałatką z pomidorów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...